no właśnie - geometria. A czym z tylu sie ustawia kola i jak to się robi skoro nie ma żadnej regulacji? Kiedyś bylem na diagnostyce i gość powiedział ze tylnych kol się nie ustawia
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 05:53
tronsek napisał/a:
W R400 nie ustawia się geometrii tylnej osi.
Zarówno w kanciakach, 4-setkach, 45-kach i ZS-ach (nie mówię już o Civiach), w tylnym zawieszeniu regulowana jest zbieżność i szczególnie po wymianie "cukierków" warto ją zrobić. Zbieżność regulowana jest na małych wahaczykach znajdujących się na końcu wahacza wleczonego. Warto przed pojechaniem na tą operację spryskać śruby na których się to robi preparaem penetrującym, gdyż lubią się urywać... a potem "dupa zbita"
no to nie wiem jak to sie reguluje - kilka dni temu ściągałem ten wahacz - fakt 1 otwór ma szeroki tak żeby można było nim regulować, ale drugi to średnica śruby także nie ma możliwości przesunięcia go. A wiec jak?
W takim razie przepraszam za błędną wypowiedź. Sam zostałem wprowadzony wbłąd przez Pana ze stacji diagnostycznej, gdyż na przeglądzie z ciekawości zapytałem się czy ustawia się geometrie tylnej osi w R400. Odpowiedział mi, że nie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
tronsek, za co przepraszasz?
Ja nigdzie nie napisałem że u Nas można ustawiać kąty
moim zdaniem tam się tylko zbieżność ustawia a kąty to nie wiem czym należało by ustawiać
czyli rozumiem ze tylko to miejsce które zaznaczył sTERYD jest do regulacji i nie ma nic innego. Wole się upewnić bo pojadę znów do tego gościa który mi powiedział ze nie ma regulacji w R na tyle
nie neguje tego ze jest regulacja tylko sie upewniam ze tylko w tym jednym punkcie sie coś zmienia, np w maździe 323 która kiedyś miałem były 2 miejsca w których można było coś przestawić
Ma ktoś może dokładne dane jak powinny być ustawione kola z tylu i z przodu - z przodu pewnie rozbieżnie - ale ile mm? a tył?
Porządny mechanik od zbieżności zawsze ma pod ręką książkę i sprawdza z niej wszystkie dane do ustawienia, w tych katalogach jest zawsze również rozpisanie gdzie co się ustawia i odrazu widać czy jest regulowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum