Wysłany: Czw Cze 24, 2010 18:27 [R200 1.4Si 97r]luz i bicie w kierownicy
witam, miałem podobny problem w roverku jak w temacie, luz na kierownicy i bicie przy chamowaniu, usterką sie okazał lużny krzyżak na jolumnie kierowniczej który jest przy pedałach, wystarczyło dać nakrętkę na śrubę mocyjąca i docisnąć żeby nie miał luzu, w załączniku jest rysunek 1 to śruba która była u mnie luźna a 2 to plastiki z zawleczkami pod którymi sie znajduje, pozdrawiam
Dzisiaj podjechałem na stację diagnostyczną, na tą którą polecił kolega Perez i muszę przyznać że Panowie dość fachowo podchodzą do tematu. Tarcze hamulcowe są proste, amortyzatory przód 70 %, żadnych luzów w zawieszeniu, zbieżność prawidłowa, pozostaje sprawdzić poduszki zawieszenia amortyzatora, tak jak kolega Jack podpowiedział krzyżak kolumny kierowniczej i chyba pojadę jeszcze do wulkanizacji.[/b]
No niby u mnie stwierdzili krzywizne tarcz (przod, tyl), ale teraz zmienilem tylko klocki z przodu na Denckermanny (jakos tak) i kurcze kierownica trzesie, ale po 300km pozwolilem sobie mocniej nacisnac na hamulec i wtedy bicie ustaje, pozostaje tylko szarpanie tylu, bo tyl jest ewidentnie krzywy.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
W moim R600 też telepało kierownicą przy hamowaniu
Sprawdziłem przednie tarcze, zużycie prawie żadne, minimalnie pofalowane - 0,05 - czyli w normie Tylne tarcze miałem nieciekawe, troche zabawy w sobote i pełen sukces
Telepanie kierownicy przeszło do historii
Czyli co zrobiles? Wymieniles tylne tarcze? Ja mam jeszcze inny problem, bo nie hamuje mi lewe tylne kolo, zacisk ju? wymieniony.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
_papa_, Ale od pedalu hamulca nie ma linki
Reczny mam podciagniety tak, ze kilka zabkow i juz jest koniec, a i tak nie dziala wogule.
Wybacz Perez nie sprecyzowałeś, myślałem, że o ręczny chodzi.
Ja bym sprawdził jeszcze przewód idący do zacisku, czy nie jest gdzieś zagięty, bądź zaciśnięty.
Cytat:
Reczny mam podciagniety tak, ze kilka zabkow i juz jest koniec, a i tak nie dziala wogule
Gdzieś na forum był opisywany ręczny. Generalnie chodzi o to, że ręczny trzeba luźno ustawić i pojeździć trochę nie używając go powinien się wtedy "ułożyć". U mnie ta operacja pomogła.
Gdzieś na forum był opisywany ręczny. Generalnie chodzi o to, że ręczny trzeba luźno ustawić i pojeździć trochę nie używając go powinien się wtedy "ułożyć". U mnie ta operacja pomogła.
Wlasnie tak sie zaczalem niedawno zastanawiac i moje mysli szly w tym kierunku, bo stracilem go zaraz po podciagnieciu.
Jadąc z wiekszą prędkością ok 150 przy do hamowaniu lekkim pojawia sie bicie na kierownicy .... natomiast przy mocniejszym wciśnieciu hamulca ustępuje . Przy prędkościach 120 jak zaczynam hamować nic sie nie dzieje , nie mam bicia ....
czy to może być wina np. kół ? krzywej felgi ? czy bardziej tarcze ? albo coś na kolumnie kierownicy?
Potwierdzam, ze po popuszczeniu recznego ulozyl sie sam i juz cos lapie, ale nadal jest za slaby.
kamil652, Pojedz na diagnostyke i sprawdz. Wina moze lezec w wielu rzeczach.
Ja jestem po przeglądzie tylnych zacisków.Wyczyściłem wszystko co mogło mieć wpływ na lepsze hamowanie. Upuściłem płyn hamulcowy z przewodów przy zaciskach i wyleciała totalna "zupa" która w żaden sposób nie miała właściwości płynu hamulcowego (z tyłu i z przodu). Wymieniłem płyn i nie mam objawu który przedtem spędzał mi sen z powiek, czyli drżenia kierownicy przy hamowaniu z dużych prędkości i twardego pedału.Znalazłem na forum również rozwiązanie problemu z ręcznym. Nie pamiętam już który z forumowiczów polecał zrobić tak: pompować pedałem hamulca, po czym wcisnąć pedał i zaciągnąć ręczny i jeszcze kilka razy podpompować.U mnie pomogło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum