Wysłany: Pią Lip 02, 2010 09:47 [214 1.4 16V] Problem z prędkościomierzem!
Witam Was
Niedawno, bo około miesiąc temu kupiłem za promocyjną cenę, Roverka 214. Jest to moje pierwsze auto
Jakiś czas temu pojechałem w trasę i nagle opadła mi wskazówka od prędkościomierza. Czytałem na forum, że może być to problem z impulsatorem. Jednakże, co jakiś czas prędkościomierz na chwilkę zaskoczy, ale wtedy nie podaje rzeczywistej prędkości.
Mam takie pytanie. Co to może być? Czy naprawdę walnięty impulsator, czy może linka od prędkościomierza, jeżeli wogóle jest w tym modelu auta?
Proszę o pomoc Z góry thx.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 09:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Skoro od czasu do czasu wskazówka odzywa, to całkiem możliwe, że przewód od impulsatora może nie mieć pełnego styku na złączkach. Sprawdź najpierw to i zobacz jakie efekty będą.
W tych modelach nie ma linki prędkościomierza, tylko impulsator.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 108 Skąd: Lublin
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 16:25
Miałem to samo
Jeśli styki wyczyszczone dokładnie to jeszcze wykręć impulsator i jego też przeczyść. Ja osobiście wlałem w niego z 1/2 WD oczywiście nie na raz, tylko po trochu i wypłukiwałem. Od tamtej pory działa. Kabelek też miałem zaśniedziały na stykach (wsuwkach) ale też od drugiej strony - tam gdzie przewód jest zaciskany na wsuwkę.
Dziś miałem okazję wg. powyższych wskazań, odkręcić impulsator, i całego Go wyczyściłem. Co ciekawe, gdy próbowałem kręcić nim ręcznie, działał bez problemu. Gdy włożyłem Go do ślimaka, to znów nie działał.
Doczytałem także, że wina może leżeć po stronie ABS-u! Od pewnego czasu, świeci mi się pomarańczowa kontrolka ABS!
Wydaje się że trzeba skrzynie rozebrać, u mnie padła skrzynia kupiłem drugą i prędkościomierz działa. Koszty nie małe za wyjęcie i włożenie skrzyni zapłaciłem 300zl.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum