Wysłany: Sro Lip 21, 2010 12:43 [ r200 ] temperatura pod maską...
Witam,
nie wiem co jest... temperatura pod maską w moim roverku jak dla mnie jest mega za wysoka... wskaźnik od wody chodzi normalnie dochodzi do połowy i stoi woda też się nie gotuje. Otwieram maskę i dostaję takim ciepłym powietrzem że aż się słabo robi... silnik jest mega nagrzany że można sobie łapy poparzyć.
Dodam że nie trzeba dużo kilometrów żeby się nagrzał 5-10km wystarczy... ostatnio byłem Roverkiem w Międzyzdrojach (200km od domu mojego) trochę się bałem ale dojechał bez problemu i cały czas taki gorący jest... nie wiem czy on ma jakieś słabe chłodzenie?
Przepuszczam że to wina kolektora bo nie jest niczym osłonięty i całe powietrze nagrzewa się od niego i silnik też przy okazji... ale kurde dlaczego tak się dzieje?
Czy takie taśmy co na allegro oferują pomogą mi zmniejszyć temperaturę pod maską?
Ale to normalne, szczegolnie w taka pogode, ze samochod sie mocno nagrzewa, szczegolnie pod maska.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Owinięcie kolektora taką taśmą spowoduje znaczące podniesienie temperatury spalin w wydechu a co za tym idzie - całego układu wydechowego. Moim zdaniem rozwiązanie dobre, ale do rajdówek.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
hmm... wiecie na podwórku mam 7 samochodów i wiem jak się nagrzewa pod maską szczególnie w takie upały... i wiem jak się nagrzewają jak klima jest bo z tych siedmiu trzy mają... roverek jest mega powtarzam mega gorący po prostu znacznie bardziej się nagrzewa nie wiedzieć dlaczego i nie wiedzieć jakie lekarstwo mu dać...
kurde te taśmy są nawet dobre i zdałyby egzamin ale tak jak kolega PTE wyżej napisał raczej do rajdówek... kurczę poszukam tej osłony na allegro ale wątpię że coś znajdę... zastanawiam się czy taką osłonkę można sobie zrobić... lub ktoś gdzieś dorobić...
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum