Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Mam pare problemow
- zamykam auto i otwieram guzikiem to od kierowcy nie otwiera sie musze wlozyc kluczyk
- klamka lewa jest luzna jak by nie dzialala sprezynka
- i klawisz tylen lewej szyby wylamany jest ale eldwo sie trzyma generalnie dziala .
- I najgorszy bol nie dziala chyba tempomat nie wiem jak go uzyc wciskam klawisz takiej Autostrady znaczek zpala sie na tablicy ale klawisz SET nic nie robi a RESet dziala bo ikona gasnie
Prosze o podpowiedz jak to zdiagnozowac eqwentualnie czy dziala prawidlowo mowa o pierwszym i ostatnim problemie .
- I najgorszy bol nie dziala chyba tempomat nie wiem jak go uzyc wciskam klawisz takiej Autostrady znaczek zpala sie na tablicy ale klawisz SET nic nie robi a RESet dziala bo ikona gasnie
Tak jak pisalem Lampka sie Zapala Tempomatu Ikona
Ale czy ktos mi powie jak powinna wygladac poprawnie dzialajaca ta funkcja ?
Jak tego sie uzywa i jak to sie zachowuje podczas ustawiania .
ABS jako ABS dziala sprawdzalem ostatnio jak popadalo .
Prosze osoby ktore posiadaja tempomat o krotka instrukcje uzycia i zachowania sie ikonek lub informacji jakie wyswietlaja sie podczas uzywania lub ustawiania tempomatu .
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 22:39
dzieju napisał/a:
Prosze osoby ktore posiadaja tempomat o krotka instrukcje uzyci
Wciskasz ikonkę tempomatu na konsoli, a potem SET i jedzie. SET ogólnie działa jako pedał gazu. Ustawiasz nim prędkość. RES do chwilowego wyłączenia tempomatu i po ponownym przyciśnięciu powrócenie do poprzednio ustawionej prędkości za pomocą SET. Kiedy jedziesz szybko i wciśniesz RES to samochód zacznie zwalniać. Jeżeli uznasz że podczas zwalniania prędkość jest już OK to wciskasz SET i masz zapamiętaną nową prędkość. Tak jest u mnie w dieslu.
dzieju napisał/a:
Czy jestem wstanie interfacem zdagnozowac usterke tempomatu ? OBD2 ?
Na T4 Testbook pokazuje uszkodzony czujnik pedału sprzęgła.
Wsuń rękę nad pedał sprzęgła i dosuń czujnik do pedału. Zrób tak jak jest opisane w poście o tempomacie.
Ten czujnik tam jest wpychany przez hamulec jak nacisne hamulec to go wypchne a jak puszcze to hamulec go wpycha czuje palcem jak prykaja zabki mocowania plastikowe
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 12:38
dzieju napisał/a:
prykaja zabki mocowania plastikowe
Czyli nie trzymają. Jeżeli zapalają się światła Stop to raczej jest sprawny. Raczej. W automacie jest jeden czujnik do Stop i tempomatu.
Przejedz się i zobacz czy chodzi. Jeżeli nie to myślę że najlepiej podjechać w tej sytuacji na komputer T4. W benzynie tempomat jest bardziej skomplikowany niż w dieslu.
Swiatla stpou dzialaja TC dziala ABS rowniez ale Tempomat nadal nie .
Poprawilem ten czujnik Halla pod pedalem hamulca nic nie pomoglo .
Zotaje diagnostyka na T4 ?
Jak zalaczam Tempomat ikona sie pojawia powzyej 45kmh gdy zwolnie gasnie .
[ Dodano: Sro Sie 04, 2010 22:09 ]
dzis po codziennej jezdzie kocimi lbami wytrzepalo mi auto na maxa zaczela palic sie kontrolka ABS wiec prawdopodobnie ktorys z czujnikow ktory ma tez cos wspolnego z tempomatem , czy to mozliwe ? czy jestem w stanie sam zlokalizowac uszkodzenie ABS ?
[ Dodano: Sro Sie 04, 2010 22:11 ]
apples napisał/a:
dzieju napisał/a:
Cos czuje ze ten czujnik bedzie na srodku przy pedale hamulca ?
Znalazlem przetarty kabelek ABS przy lewym kole przednim ...
Jutro go zalatam zobaczymy co bedzie .
Co do drzwi kierowcy okazalo sie ze jeden z silniczkow nie chodzi oraz strzelila linka bo sa dwie pracuja wahadlowo dla kluczyka .
[ Dodano: Sob Sie 14, 2010 15:29 ]
Niestety czujnik ABS musialem wymienic zakupilem uzywany oryginalny za 150zl.
Jezeli chodzi o zamek drzwi zakupilem ang ver i przeloze silniczki oraz linke .
Zrobie foto z akcji zamka
[ Dodano: Pon Wrz 06, 2010 21:58 ]
Czy moze mi ktos powiedziec czy czujnik ABS prawego przedniego kola mimo iz ABS dziala naprawi mi nie dzialanie tempomatu ?
Nie mam zadnych zglaszanych bledow przez komputer a tempomat nadal nie dziala zapala sie jak sie kliknie ikonke jednak nie ustawia predkosci .
Czytalem tematy jednak nadal nie wiem jak sprawdzic ten czujnik ewentualnie co moze byc problemem .
[ Dodano: Pon Paź 11, 2010 08:40 ]
Tempomat uruchomiony Tempomat i czujniki sprawne wszystko bylo ok.
Jednak kiedys zapisane bledy TEMPOMATU blokowaly go wykasowanie wzystrkich bledow pomoglo po tygodniu pojechalem na kontrole i byl juz tylko dwa Bledy z 8
- wycieraczki @!@##@ nie wiadomo czemu bo dzialaja
- i caly czas otwarte klapki VIS - wiec czeka mnie rozbieranie i czyszczenie w najlepszym razie .
Generalnie nawiazujac do tega wątku Tempomat dziala po skasowaniu bledow i zamki rowniez naprawione koniec .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum