Wysłany: Nie Sie 01, 2010 06:19 [R600] Z jakiej Hondy zrobiono 600
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Witam. Chcę kupić oryginalne części do przedniego zawieszenia i w tym celu potrzebuje wiedzieć na podstawie jakiej Hondy Accord zrobiono rover 600. Potrzebny jest dokładnie model i lata produkcji. Jeśli ma ktoś numery katalogowe (hondy) podzespołów zawieszenia to byłoby wspaniale. Z góry dzieki.
_________________ Jaśko broda
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lut 22, 2011 21:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 06:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeśli chodzi o zawieszenie, to w większości wypadków części od hondy nie pasują
Pokaż mi takie przypadki, bo ja się z tym nie zgodzę.
A właśnie, że pasują. Różnica jest tylko w średnicy stabilizatora. W 600 Jest większy. Reszta podzespołów pasuje bez przymierzania. Spotkać się można również z dwoma typami wahaczy przednich górnych. Handlarze sprzedają do accorda wahacze od prelude, mają one kilka milimetrów szerszy rozstaw śrub niż w roverze.
Co do danych modelu Hondy to jest to Accord z roczników '93 - '97. Kod modelu CC7. Kod silnika F18A, F20Z1/Z2, H23A.
Potwierdzam części pasują od hondy w 90% gumy stabilizatora też pasują są trochę ciaśniejsze za to lepiej siedzą i od ponad roku zapomniałem że je wymieniałem
A właśnie, że pasują. Różnica jest tylko w średnicy stabilizatora. W 600 Jest większy.
Nie powinno być różnicy, tym bardziej, że mam taki zamontowany. Nawet gdzieś na forum podawałem numery hondowskie.
Średnica 25mm.
_papa_ napisał/a:
Spotkać się można również z dwoma typami wahaczy przednich górnych. Handlarze sprzedają do accorda wahacze od prelude, mają one kilka milimetrów szerszy rozstaw śrub niż w roverze.
W 618 właśnie idzie ten szerszy (19cm). Dokładnie o 1cm. Ale można spotkać R600 z węższym wahaczem (18cm).
Tutaj zmiana była chyba od jakiegoś nr vin.
Ja ten wahacz mam Hondowski i siedzi idealnie.
Nie rozpada sie po kilku miesiącach.
sTERYD napisał/a:
jeśli chodzi o zawieszenie, to w większości wypadków części od hondy nie pasują
Pasuje praktycznie wszystko.
bez, ja dużo części silnika i zawieszenia kupuję w ASO hondy. Droższe, ale trwałość bez porównania.
Zazwyczaj podaje, że od accorda w tych samych lat produkcji i co ważne w przypadku części silnikowych, zawsze podaje nr silnika: F18A3.
Jak cos by nie pasowało to zwroty są bezproblemowe.
Wyjatkiem sa części elektryczne (czujniki itp.).
Ja jak kupowalem na allegro do Accorda to pasowalo wszystko oprocz przednich gornych wachaczy, jak zaczalem kupowac w TomaTeamie to pasuje wszystko, a trwalosc tez o niebo lepsza, bo to co zalozylem z TomaTeam to jeszcze nie wymienialem, a to co bylo kupowane na allegro wybijalo sie szybciutko.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Wiadomo, 600 bazuje na Accord CC7 V gen a ten sam technicznie bazuje sporo na sprawdzonej IV gen, są tacy co twierdzą że IV gen Accord'a była lepsza ,Rover 600 przejął sporo nie tylko z Accord'a CC7 ale też z CB3, CB7, wiele elementów zawieszenia, podzespołów silnika i osprzętu pasuje do RH600 nie tylko od Accord'a V ale też od IV
Ja jak kupowalem na allegro do Accorda to pasowalo wszystko oprocz przednich gornych wachaczy, jak zaczalem kupowac w TomaTeamie to pasuje wszystko, a trwalosc tez o niebo lepsza, bo to co zalozylem z TomaTeam to jeszcze nie wymienialem, a to co bylo kupowane na allegro wybijalo sie szybciutko.
Jeżeli oryginalny górny wahacz od Hondy kosztuje 420 zeta, a zamiennik na allegro 40 zeta to czego się spodziewać.
Jakość niestety kosztuje.
W Tomateam nie znajdziesz górnego wahacza za 40 zł prawda?
Tomi raczej ścierwa nie sprzedaje.
zuber84cool napisał/a:
Rover 600 przejął sporo nie tylko z Accord'a CC7 ale też z CB3, CB7, wiele elementów zawieszenia, podzespołów silnika i osprzętu pasuje do RH600 nie tylko od Accord'a V ale też od IV
Dokładnie to samo mówił gość od części w ASO Honda.
Dlatego wystarczy podać, że accord z tych samych lat produkcji.
Ja często robię tak, że drukuję sobie stronkę z EPC ze schematem części i przy doborze w ASO porównuje z tym co wyświetla się u nich na monitorze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum