adamsky8811, tak jak juz pisalam wyzej - NIC NIE POWINNO BYC PODPIETE
Cytat:
adamsky8811 napisał/a:
Mam dodatkowe pytanie.
Pod pokrywą silnika, z lewej strony od kurka wlewu oleju jest wtyk, na jakąś wtyczkę... a ja nie mam tam żadnego podpiętego kabla. Kojarzycie do czego ten wtyk ( 2 pinowy ) może służyć
W iDT sluzy jako zaslepka i nic nie powinno byc tam podpiete.
ps. no wiem, jak baba pisze to ufac nie mozna , wiec poczekajmy az ktorys z kolegow potwierdzi. Mozesz jeszcze przeszukac forum - temat byl juz kilka razy poruszany .
pozdrawiam
Marta
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam po krótkiej przerwie,
Kupiłem zgodnie z radami, przepływkę do Opla o nr 0 281 002 180 i przełożyłem czujnik.
U mnie sytuacja wygląda tak, że nie mam porównania jak powinien się mój dieselek zachowywać bo zakupiłem go takiego zamulonego i nim tak jeździłem.
Przejechałem 25km na odpiętym przeływomierzu - więc o wrażeniach z jazdy nie będę pisał.
Zapiąłem przepływkę od Opla i autko bardzo podobnie się zachowuje. Jeszcze nie wiem jak spalanie, bo pojechałem nim tylko do pracy i od razu do Was piszę
Wracając do problemu obrotów i że auto się kręci tylko do 4tys. obr/min, czytałem w którymś poście i prawdopodobnie pisałem MaReK że może to być spowodowane właśnie uszkodzoną przepływką i to powoduje, że auto przełącza się w tryb awaryny i dlatego nie kręci się pow. 4k obr/min. a powinno do 5,5k obr/min....
Nie, to nie jest czujnik temperatury powietrza. w linku który podałeś, jest informacja że jest to czujnik ECT i znajduje się bliżej bagnetu, do oleju. A ten czujnik ze zdjęcia znajduje się po lewej stronie kurka wlewu powietrza. http://www.roverki.pl/ind...i-l-turbodiesel
Poza tym inni pisali że w moim silniczku - iTD, jest to zaślepka która nie służy do niczego.
Nie, to nie jest czujnik temperatury powietrza. w linku który podałeś, jest informacja że jest to czujnik ECT i znajduje się bliżej bagnetu, do oleju. A ten czujnik ze zdjęcia znajduje się po lewej stronie kurka wlewu powietrza. http://www.roverki.pl/ind...i-l-turbodiesel
Poza tym inni pisali że w moim silniczku - iTD, jest to zaślepka która nie służy do niczego.
A widziałeś zdjęcie kolektora w tym temacie, który podesłałem? W twoim linku sa tylko przybliżone miejsca położenia czujników. Tu masz wszystkie jakie sa w róznych modelach: http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID003189
A widziałeś zdjęcie kolektora w tym temacie, który podesłałem? W twoim linku sa tylko przybliżone miejsca położenia czujników. Tu masz wszystkie jakie sa w róznych modelach: http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID003189
adamsky8811,
Czyli na nowym przepływomierzu chodzi tak jak na odpiętej teraz, tak?
Tak być nie powinno... Na odpiętej powinien troszeczkę lepiej iść z dołu, za to w górnych partiach obrotów się dławić. Może wtyczka Ci w takim razie nie łączy?
Jeśli dalej będziesz miał problem z odcinką przy 4k to sprawdź wtrysk sterujący.
adamsky8811,
Czyli na nowym przepływomierzu chodzi tak jak na odpiętej teraz, tak?
Tak być nie powinno... Na odpiętej powinien troszeczkę lepiej iść z dołu, za to w górnych partiach obrotów się dławić. Może wtyczka Ci w takim razie nie łączy?
Jeśli dalej będziesz miał problem z odcinką przy 4k to sprawdź wtrysk sterujący.
W sumie to pośpieszyłem się z diagnozą.
teraz przejechałem 100km po mieście, faktycznie zbiera się troszkę lepiej od dołu, ale czy w górnych partiach się dławi ? nie wiem, bo mam odcinkę przy 4k.
A wiecie jak sprawdzić ten wtrysk sterujący ? i czym ?
Eeee... Na przepływce zbiera się lepiej od dołu?
Powinno być odwrotnie, bo jak masz odpiętą to komputer ustala przepływ powietrza na mniej więcej stałą wartość. I daje dobry wtrysk od dołu i jest mocniejszy dół. Od 3 tysięcy zaczyna się "krztusić", czyli słabnąć na odpiętej. Więc nawet z odcinką przy 4k powinieneś odczuć. Te silniki mają max moc przy 4,200 rpm. Jej sens tylko do tylu kręcić jak naprawde chce się szybko przyspieszać.
Najlepiej by było jakbyś miał kogoś z iDT (lub SDi - wtryski od SDi w iDT dodają sporo mocy ) i po prostu wmontował i sprawdził. Ewentualnie ohmomierzem.
Jugol, ja dziś zamierzam założyć I na hamownie skoczę i dam znać w temacie chip tuning w tuningu mechanicznym.
A ja dalej nie wiem jak sprawdzić te wtryski sterujące...
Trzeba je odkręcić i tam wsadzić miernik ?
Pomysł ze zmianą na wtryski od SDi ma pomóc w diagnozie jakiegoś uszkodzonego wtrysku ?
jak je odkręcić ? wczoraj próbowałem płaskim 17 i za cholerę nawet nie "dygło"
http://forums.mg-rover.org/showthread.php?t=249678
Ja zaraz się zabieram za to Tylko niech trochę silnik wystygnie, bo nie chce się poparzyć
PS. Remi55 mówił, że jak nie chcą wyjść to można je odkręcić i zakręcić rozruszniekiem - wtedy wyskoczą.
Myślicie trzeba będzie odpowietrzyć potem jakoś układ paliwowy?
Jugol, ja dziś zamierzam założyć I na hamownie skoczę i dam znać w temacie chip tuning w tuningu mechanicznym.
A ja dalej nie wiem jak sprawdzić te wtryski sterujące...
Trzeba je odkręcić i tam wsadzić miernik ?
Pomysł ze zmianą na wtryski od SDi ma pomóc w diagnozie jakiegoś uszkodzonego wtrysku ?
jak je odkręcić ? wczoraj próbowałem płaskim 17 i za cholerę nawet nie "dygło"
Wyczytałem w którymś temacie, że na pierwszym wtryskiwaczu jest czujnik położenia igły wtryskiwacza i od niego idzie kabelek. Trzeba go na złączce rozpiąc i zmierzyć opór (rezystancje). Powinno być 110 ohm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum