Wysłany: Sob Sie 14, 2010 14:42 [R200 1.4] Problem z kompresorem klimy
Witam wszystkich
przed dwoma dniami podczas jazdy swoim roverkiem dostrzegłem dziwny dzwięk (dość głośny), wydobywajacy się spod maski autka. dzwięk - coś w stylu startego łożyska, potem dostrzegłem że chodzi o sprężarkę klimy. okazało się że gdy włącze ją dzwięk przepada a klima normalnie pracuje bez jakichkolwiek objawów. po wyłączeniu klimy słychać trącą się wał? lożysko?
proszę was o radę co to może być, czy znajduje sie tam jakieś łożysko, czy mogę dokonac naprawy jedynie w serwisie, czy może cały kompresor jest do wymiany?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 14, 2010 14:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
gdyby sprzęgło kompresora było starte, klima przacowałaby bez jakichkolwiek objawów.
mam jeszcze pytanie odnośnie demontażu kompresora, z tego co widziałem idą do niego dwa przewody, które trzeba, czy w tym przypadku należy zakrecić gaz w zbiorniczku, żeby się nie ulotnił? bo widziałem tez na przewodach dwa czarne pokrętła.
proszę was o radę?
jeżeli to łożysko to gdzie mógłbym takie dostać?
mam roverka od tygodnia i jak narazie zapoznaje się z forum.
Ciężko jest samemu je wymienić. Potrzebne są ściągacze itp. Jeśli podjedziesz do jakichś klimamechaniorów to powinni je wymienić bez wyciągania kompresora, a co za tym idzie nie będziesz musiał spuszczać czynnika chłodzącego. Mnie łożysko kosztowało około 80 PLN.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum