Chciałbym obniżyć temperaturę komory silnika poprzez owinięcie kolektora materiałem lub taśmą termoizolacyjną tzw bandażem
- po zamontowaniu bandażu zwiększy się temperatura gazów wylotowych czy wytrzyma to seryjny układ wylotowy ?
- podobno temperatura wewnątrz komory silnika spada o około 70% ? jak z tym jest bo na tym mi zależy
- czy lepiej owinąć taśmą czy materiałem (np koc gaśniczy lub coś podobnego)
zalety mniejsze nagrzewanie się chłodnic w samochodzie co za tym idzie bardziej wydajny układ chłodzenia silnika i wydajniejsza klimatyzacja lepsza dynamika auta
ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie
Ostatnio zmieniony przez BorysOpole Pon Gru 27, 2010 19:45, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 18:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jesli masz tylko ochote i pieniadze to smialo.
Seryjny uklad powinien to bez problemu wytrzymac, aczkolwiek ja mam caly zmieniony wiec nie moge stwierdzic tego na 100%. A jesli chodzi o temp. to obniza i to bardzo. Nawet po ostrej jezdzie da sie dotknac kolektora i co wazne nie ma fali goracego powietrza po otwarciu maski. Wedlug mnie oplaca sie takie cos zrobic
_________________ Don't drink and drive, just smoke and fly
[ Dodano: Pon Gru 27, 2010 19:44 ]
zdecydowałem się założyć ten bandaż termiczny jeszcze we wrześniu chciałem podzielić się spostrzeżeniami odnośnie jego używania
zalety:
- zdecydowanie mniejsza temperatura pod maską
wady :
- zimą dłużej się rozgrzewa silnik i szybciej schładza
- estetyka
ale co dziwne zauważyłem zmniejszone spalanie zawsze jak tankowałem do pełna robiłem na gazie 220-225 km ( miasto) po założeniu bandażu dystans ten zwiększył się do 250-255 km co daje średnio 10%, żeby wynik był wiarygodny miałem bandaża 10 m, 5 poszło na początku, zdemontowałem ten bandaż z pierwszego montażu i jeździłem bez niego 1 m-c spalanie wzrosło do stanu sprzed zamontowania, po zamontowaniu ponownym bandażu znowu spalanie spadło; więc musi to mieć związek z owinięciem kolektora bandażem.Na początku podejrzewałem że jest to odczucie subiektywne ale eksperyment który przeprowadziłem potwierdził moje odczucie co do spalania.
Silnik ani dolot nie posiadają żadnych modyfikacji wszystko tak jak fabryka dała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum