Na pewno gdzieś w twojej okolicy jest mieszalnia lakierów, weź ze sobą kod lakieru, albo najlepiej podjedź samochodem to bez problemu powinni ci dobrać taką ilość jaką potrzebujesz, możesz sobie wybrać czy chcesz w puszce czy żeby ci nabili w spray .
a po co z allegro, ciężko ci gdzieś podjechać i sobie dorobić lakier?
Hehe wiedziałem, że spotkam się z taką odpowiedzią. Chcę kupić w internecie, właściwie baza to zwykły czarny tylko nie wiem gdzie taki dostać. Na allegro tego masa, chciałbym również dowiedzieć się jaki dać podkład na przemalowywany zderzak i błotnik.
Zuber samochodem aktualnie nie idzie podjechać, na klocki rozebrany.
to weź inny samochód czy kolegę i klapke wlewu paliwa albo osłone lusterka i podjedź. A i nie ma czegoś takiego że baza to zwykły czarny... Po to są kody żeby lakiernik wiedział z jakich barwników uzyskać dany odcień... Gwarantuje Ci że jak weźmiesz pierwszy lepszy czarny to bedzie po oczach bić różnica w odcieniach. Co do podkładu to na mieszalni Ci sprzedadzą odpowiedni.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Sie 13, 2010 19:20
W komorze silnika masz tabliczkę znamionową i na niej jest wyszczególnione coś takiego jak PAINT CODE - to wystarczy by w mieszalni wiedzieli z jakiej receptury mają skorzystać. Niestety lakier na bank idealnie się nie zgodzi (chodź przy twoim ciemnym kolorze nie będzie tak źle). Na allegro pełno jest ofert ale niestety nigdy nie korzystałem z jakichkolwiek ofert. Kwestia jak masz zamiar to lakierować? Szukasz lakierów w aerozolu? czy do normalnego malowania natryskowego?
Na blachę zwykły podkład epoksydowy lub akrylowy (epoksydowy lepszy ze względu na lepszą ochronę antykorozyjną), na zderzak jeśli będzie obdzierany z lakieru warto dać specjalny podkład do plastików.
Zajrzy na stronę:
http://lakiernik.info.pl - skarbnica wiedzy na temat lakiernictwa
Odkręć sobie jakiś mały element lakierowany nadwozia (klapkę wlewu paliwa na przykład), odczytaj kod lakieru i z tym na mieszalnię. Pamiętajmy, że autko ma już kilka lat, także może się okazać, że trzeba będzie dobarwiać lakier dorobiony po kodzie.
Co do podkładu - na zderzak najpierw musisz sobie psiknąć podkład zwiększający przyczepność. Jak już go nałożysz, to na całą resztę akrylowy wystarczy, ale raczej kup taki, którego cena przekracza 60 pln za litr.
A jak chodzi o wierzchnią warstwę, to żeby było ładnie i błyszcząco trzeba rozlać między 150 a 200 ml lakieru na element.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum