Wysłany: Pią Lip 02, 2010 14:46 [R400 1.6 SI 112km benzyna] wysokie spalanie
Witam. od stycznia jestem posiadaczem rovera 416Si 1996r. po podpieciu do komputera nie wykazało żadnych błędów.wymienilem filtr powietrza wszytskie elementy układu zapłonowego, katalizator jest dobry i sonda lambda również. W tarsie przy normalnej jezdzie 90km/h 2.5 obrotow spali mi ponad 11litrów. w miesice szkoda gadac za 70 zl zrobilem 64 kilometry a jezdze po małym miescie gdzie o korkach nie ma mowy. Ost byłem u mechanika stwierdzil uszkodzana uszczelke pod głowica i cisnienie w cilindrach:
1-13
2-7.5
3-8.5
4-13
czy to również może byc przyczyna tego spalania?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 02, 2010 14:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli chodzi o kompresję, to jak swojego kupiłem to miałem bardzo podobną, ale tylko na pierwszym cylindrze, potem było tylko gorzej, a uszczelka padła 2 miesiące później, ale fakt to może być wina uszczelki, a jak masz majonez pod korkiem i rosół w zbiorniczku wyrównawczym to 100% HGF. Co do spalania to u mnie wygląda to tak, że po mieście pali mi jakieś 12-13 litrów, a 16 też się zdarzało. Teraz chyba ciutę mniej wyżłopie, bo nie przekraczam 2,5 tysiąca i następny bieg. Rzadko kiedy mam 3 tysiące. U mnie sonda była nie podpięta do końca, to znaczy wtyczka była spięta, ale zatrzask już nie i styki się nie łączyły. Zostało mi do sprawdzenia jeszcze czujnik temperatury i ciśnienie paliwa, bo innego pomysłu też już nie mam. Nie wiem jak ten silnik może w mieście po 8-9 litrów palić, chyba że ktoś mieszka gdzieś gdzie nie ma korków, wpada na trasę i jedzie bez przerwy te 10-15 km.
mi palli 10 l gazu i ok 8 l benzyny - ale wyciskam wszystko co sie da z silnika - krece go do 4-5 a nawet 6 tys. Nie wezmie mi wiecej niz 11 moze 12 l gazu po trasie przy 180 km/h. Przy bardzo spokojnej jezdzie spalil mi ok 7l gazu w trasie i tak te motory pala. Sprawdz czy hamulce ci nie trzymaja albo czujnik temp, sonda lambda, uklad dolotowy czy nie jest zapchany. Sporo o spalaniu bylo na forum
tolik, pewnie że tak
Ja mam co prawda 8V, ale jak kręcę go do 2k na każdym biegu i jeżdżę jak emeryt to ponad 8 spalę, natomiast przy zmianie ok. 3,5k i dynamicznej jeździe max 7l, najczęściej 6,5l.
Fakt, bez wyprzedzania pod górę i wiecznego wypychania nogi przez chłodnicę, ale dość dynamicznie jak na 75KM
Tym większe spalanie im mocniej wciskamy pedał gazu. Komputer podaje paliwo proporcjonalnie do wciśniętego gazu, czyli jak mamy np. 1.5tys obroty i wcisniemy np. w 75% gaz, to samochód i tak będzie ledwo się rozpędzał, ale będzie za to dużo palił.
Czyli im bardziej "głaszczemy" pedał gazu, tym mniej spalamy.
zobacze jakie bedzie teraz spalanie.jadac do krakowa w 2 strony mam raptem 64kilometry ostanio auto spalilo mi paliwa za 70 zl na ta krotka wycieczke:P ale teraz zrobilem kilka rzeczy: wymienielm i doszlifowalem wszytkie zawory (16) wymienilem 8 prowadnic, planowalem glowice, (kompletna regeneracja glowicy), wymienilem termostat, nowa chlodnica,sruby do glowicy i jeszcze odrazu zrobilem rozrzad komplet i pompa wody..
koszt:
regeneracja glowicy- 520zl
sruby do głowicy- 190zł
chodnica valeo- 300zl
termostat- 35zl
plyn chodniczy- 40zl
rozrzad komplet- 155
pompa wody- 145
robota za wszytko- 300zl
ja się ostatnio dowidziałem że koledze Tommyyogi też 1.6 żłopie niemiłosiernie,bo wspominał coś o 13-14 litrach na setkę po mieście, a mi żłopie po 12, więc uznałem że tak musi być. Ale tak to jest jak się jeździ po Wrocku na krótkich trasach
Mi kiedyś spalił 14 litrów fakt, ale to było LPG.
Od tego czasu naprawiłem uszczelkę, wymieniłem wtryski, termostat, wyregulowałem instalacje i naprawiłem hamulce z tyłu (chyba troche trzymały).
I zaczął palić mniej, ostatnio w cyklu mieszanym spalił mniej niż 10 lpg i przejechałby ponad 300KM ze zbiornika. Przy czym ma więcej mocy niż kiedyś.
Biorąc pod uwage że regulowałem go sam "na pałę" i chyba ma za bogatą mieszankę to chyba nieźle...
Toż to jakieś "małe potworki" 12-14 l/100 po mieście to jakieś straszne wyniki, może jak pisali przedmówcy wcześniej; gdzieś trzyma hamulec, albo sprawdzić czy nie ma gdzieś wycieku na przewodzie lub sonda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum