Moje pytanie brzmi, czy jak tym razem założę alternator 55A (http://allegro.pl/item1212918142.html) zamiast 65A to mogę to odczuć? Czy akumulator nie będzie niedoładowany?
Dzięki z góry
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 11:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Akumulator będzie doładowywany nawet, jeśli założysz alternator od malucha, który ma jeszcze mniejszy maksymalny prąd ładowania. Chodzi o to, by maksymalna ilość odbiorników elektrycznych nie była większa niż prąd alternatora + jakiś tam rozsądny zapas, żeby się on nie przeciążał i nie pracował na maksymalnym obciążeniu.
Alternatory Magneti-Marelli, montowane m.inn w Roverach nie cieszą się dobrą opinią, są zawodne jeśli chodzi o zespół prostowniczy, często padają w nich diody prostownicze, którą to przykrość osobiście doświadczyłem na trasie.
55 A zamiast 65 A nie powinno zrobić jakichś kłopotów, ale na pewno alternator będzie bardziej obciążony przy włączeniu maksymalnej ilości odbiorników (światła drogowe, grzanie szyby tylnej, podgrzewanie lusterek, nawiew, itd..), przez co będzie podatniejszy na wystąpienie awarii, np. właśnie padnięcia diod w alternatorze, itd..
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie bede kopiowal wypowiedzi oprawca_1978, ale dodam, ze ja osobiscie bym nie posunal sie do takiego kroku. Tym bardziej, ze te alternatory magnetii sa slabe i podatne na awarie. Sam doswiadczylem takiej awarii w trasie 90km od domu...padl regulator napiecia
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
cejvark, Podjedź do speców od alternatorów i zregenerują Ci ten, który masz obecnie. Nowy pewnie kosztuje krocie, a te co są na Allegro to zazwyczaj są po regeneracji.
Zapytaj sprzedawcy - mój model to 214Si 1.4 16V 103KM - przekładka w 5 minut bez żadnych problemów - Ten z Twojego zdjęcia ma tylko jedno mocowanie i niby też pasuje do 1.4 16V - dziwne... - Najlepiej rzuć okiem pod maskę jak jest mocowany u ciebie.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 20:08
chciałbym przestrzec przed chinami , tandeta jak byk, a co do altków magneti nie są takie złe , lepiej się sprawują niż bosch , generalnie przeważnie to regulator w nich padał.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum