Witam,
Wiem, że temat był wałkowany niejednokrotnie, "trochę" przeczytałem na ten temat.
Auto: Rover 414 sli z 94r., 1.4 litra, 103km, benzyna + gaz 1 gen. filtr powietrza nowy zwykły, nie stożkowy.
Przyczyny mogą być:
1. wtryskiwacze paliwa (co z nimi zrobić?)
2. sonda lambda (
3. czujnik temperatury (wskazuje temperaturę)
4. za niskie ciśnienie paliwa (do wymiany filtr?)
5. no właśnie co ?
Dodam, że zarówno na benzynie, jak i na gazie szarpie na zimnym silniku i nie ma mocy, na rozgrzanym odpala i wszystko jest ok.
Ktoś może doradzi mi co by zrobił na moim miejscu ?
Nie chce oddawać do mechanika, ponieważ muszę mieć auto na dojazd do pracy (nie ma jak autobusem a rowerem nie będę jeździł bo się zaziębię).
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 20, 2010 15:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
- tak sprawdzić styki w kopułce
- ja mam kable NGK
- ogólnie posprawdzać świece
OK jutro zabiorę się za rozkręcenie kopułki (mam nadzieje, że uda mi się ją złożyć spowrotem). Następnie wyjmę świece, wyczyszczę, jeśli nie pomoże - kupie przewody WN nowe,
tylko pytanie: czy na allegro czy w sklepie... na allegro taniej ale hm może podróbki sprzedają?
sprawdź szczelność kolektora, i drożność przewodu podciśnienia lecącego do sterownika.
miałem bardzo podobny objaw - szarpał tylko na zimnym, wymieniłem cały zapłon i nie pomogło - powodem był zatkany wężyk lecący do czujnika - tylko nie wiem czy w twoim silniku jest tak samo...
sterownik silnika czyli potocznie komputer - w moim 214 czujnik podciśnienia jest z nim zintegrowany i połączony cienką kurką do kolektora ssącego.
niestety fotki nie mam
Okazało się, że po przeczyszczeniu kopułki było trochę lepiej ale to jednak nie było to, sprawdziłem świece, okazało się, że jedna miała pęknięty oplot. Założyłem nową i... śmiga aż miło, dzięki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum