Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Drodzy Panowie, Drogie Panie
Bede bardzo wdzieczna za pomoc i udzielenie fachowej porady.
Model mojego samochodu: Rover 75 2002r. CDT disel
Wczoraj, wyjezdzajac spod domu, po przejechaniu kilkudziesieciu metrow, po nacisnieciu sprzegla, pedal sprzegla zostal w podlodze.
Kilku sasiadow pomoglo mi zepchnac samochod na parking pod domem. Wrocilam do domu, wlaczylam komputer i przeczytalam, zeby po prostu recznie probowac 'podniesc' pedal sprzegla. Tak tez zrobilam. Dzisiaj jadac po miescei, stanelam na skrzyzowaniu i znowu niemila niespodzianka. Pedal sprzegla zostal w podlodze. Zachowuja zimna krew i nie zwazajac na trabienie innych kierowcow, wlaczylam swiatla awaryjne, wysiadlam i znowu 'wyjelam' pedal sprzegla z podlogi.
Prosze o pomoc i informacje:
1. co sie moglo stac ze sprzeglem?
2. gdzie w Warszawie lub okolichach Warszawy moge naprawic te usterke?
3. jakie konkretnie czesci powinnam wymienic?
4. ile powinna kosztowac taka naprawa
Moje wszystkie powyzsze pytania niestety zwiazane sa z moim bardzo nieprzyjemnym dotychczasowym doswiadczeniem zwiazanym z wizytami z moim samochodem w warsztacie samochodowy.
W zeszlym roku wymienialam sprzeglo w warsztacie w Olsztynie - wiadomo kobieta, na dodatek z Warszawy, no i blondynka. Uslyszalam sporo i zaplacilam tez sporo. Szkoda gadac i wspominac, bo 'cholera' mnie bierze.
Teraz ciagle mialam uzupelniany plyn przy wysprzegliku, tuz kolo kierownicy. W koncu wpadli na to, zeby wymienic 'uszczelke' czy tez 'zakretke'.
Wymienilam tez wahacze, klocki hamulcowe i rure do intercoolera. W piatek, niecaly tydzien temu odebralam samochod od mechanika, ktory wymienial wszystkie te elementy - rozumiem, zuzycie materialu, w koncu moj Rover nie jest nowy. No, i znowu problem ze sprzeglem?!!!?
Dlatego, bede bardzo wdzieczna za pomoc w powyzszym temacie, bo moj mechanik, po wykonaniu do niego telefonu, oswiadczyl, ze nie wie co to moze byc.
Mam juz dosc i juz powoli nie mam sily do ciaglych problemow ze sprzeglem, dlatego bardzo.... bardzo prosze o pomoc inoformacyjna :)
Pozdrawia i Dziekuje :)
Monika
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 13:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 20:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
[quote="mimo66"]Na początek sprawdź czy jest płyn w zbiorniczku.
Czy podczas jazdy ciężko wchodzą biegi ?
Sama tego raczej nie sprawdze, bo nie wiem jak. Jesli mialabym 'krok po kroku' to jak najbardziej.
Biegi wchodza normalnie. Wiem jak wchodza biegi w przypadku braku plynu w zbiorniku, lub tez jak nie wchodza, bo 2 razy mialam samochod holowany do warsztatu.
Dlatego zmeczona juz jestem ciaglymi problemami z tym cholernym sprzeglem.
[ Dodano: Czw Paź 21, 2010 21:38 ]
jesse napisał/a:
dolej płynu i odpowietrz sprzęgło
Dziekuje, mam nadzieje, ze tym razem moj mechanik bedzie wiedzial jak skutecznie naprawic sprzeglo.
Na początek jak koledzy radzą dolałbym płynu do pompki sprzęgła, odpowietrzył i jeździł. Tylko za bardzo nie męcz sprzęgła, czyli na postoju nie trzymaj nogi w podłodze na biegu, tylko daj odpocząć nodze i wrzuć na luz i puść sprzęgło. To wiele pomoże w użytkowaniu. Co raz pod pompuj pedał sprzęgła ( 2-3 wciśnięcia ). Jeżeli sama nie wymienisz płynu, zwykły mechanik poradzi sobie z tym. Powiedz, żeby odpiął moduł LSM ( od świateł ) będzie miał lepszy dostęp i nie będzie marudził, że ciężki dostęp. Roboty jest na 20-30 minut. Kiedyś zapłaciłem za to 40 zł pod Warszawą, teraz robię sam
pompka sprzęgła do wymiany i parę stówek do wydania .
OMG.... nowa pompka kosztuje okolo 800-900pln... fakt, mocny wydatek!
[ Dodano: Czw Paź 21, 2010 22:32 ]
se7en86 napisał/a:
Na początek jak koledzy radzą dolałbym płynu do pompki sprzęgła, odpowietrzył i jeździł. Tylko za bardzo nie męcz sprzęgła, czyli na postoju nie trzymaj nogi w podłodze na biegu, tylko daj odpocząć nodze i wrzuć na luz i puść sprzęgło. To wiele pomoże w użytkowaniu. Co raz pod pompuj pedał sprzęgła ( 2-3 wciśnięcia ). Jeżeli sama nie wymienisz płynu, zwykły mechanik poradzi sobie z tym. Powiedz, żeby odpiął moduł LSM ( od świateł ) będzie miał lepszy dostęp i nie będzie marudził, że ciężki dostęp. Roboty jest na 20-30 minut. Kiedyś zapłaciłem za to 40 zł pod Warszawą, teraz robię sam
Baaaaardzo dziekuje za info co i jak... Oj, juz od dawna nie 'mecze' sprzegla. Niestety, sama tego nie zrobie, bo sie boje, ze cos pomyle. Pewnie jest to bardzo proste.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Paź 21, 2010 22:13
ROVAN nie regeneruje pompek. Wiem, że kiedyś chciał sprzedawać gotowe zestawy do samodzielnego montażu ale na pompie BMW. PS wstaw pompę od BMW koszt 140 zł.
ROVAN nie regeneruje pompek. Wiem, że kiedyś chciał sprzedawać gotowe zestawy do samodzielnego montażu ale na pompie BMW. PS wstaw pompę od BMW koszt 140 zł.
Dziekuje za odpowiedz Jesli to prawda, to jest to fantastyczna wiadomosc
Bede wdzieczna za wiecej informacji o pompie od BMW, tzn. z jakiego modelu, ktory rocznik BMW itd? Pelne informacje o tym, co dokladnie mam kupic, poniewaz chcialabym uniknac bledu i ciaglego przedluzania sie problemu, ze sprzeglem, ktory ciagnie sie juz od roku...!!!
Ciekawa jestem czy mechanik bedzie wiedzial jak ja zamontowac?
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 17:11
jesse napisał/a:
pompka sprzęgła do wymiany i parę stówek do wydania .
Nie koniecznie pompka.
dobreokulary, sprawdź czy to faktycznie pompka cieknie czy wysprzęglik. Pompkę sprawdzisz dotykając ją ręką. Jak się poci i przecieka to wyczujesz ręką. Przed sprawdzeniem dobrze wytrzyj do sucha, a następnie powciskaj kilkakrotnie sprzęgło. Wysprzęglik też możesz sprawdzić sama i zrób tak jak napisałem w poście http://forum.roverki.eu/v...p=495526#495526 . Na razie nic nie kupuj i nic nie zamawiaj. Najpierw sprawdź i napisz co zauważyłaś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum