Forum Klubu ROVERki.pl :: [R416, 97r. KLIMA] Jaki rozmiar chłodnicy?
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: szoso
Czw Lis 18, 2010 09:26
[R416, 97r. KLIMA] Jaki rozmiar chłodnicy?
Autor Wiadomość
moris10 

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 13:41   

Zamówiłem tą mniejszą a dokładnie taka jak podawał kolega wyżej :http://www.4cars.pl/c/szukaj/632008-1 z tym, ze w sklepie w Rzeszowie, ale za taka sama cena jakbym tu musiał zapłacić z przesyłką :) Myślę, że będzie dobra w końcu na starej rok jeździłem i silnik się nie przegrzewał. Wniosek taki, ze Niemiec(stąd sprowadzone było) musiał dokładać do auta klimatyzacje. Ta nowa jest aluminiowa, a stara była miedziano-mosiężna. Miedź ma niby lepszy współczynnik oddawania ciepła, ale jest bardziej podatna na utlenianie.
Dzięki za pomoc :)
pozdrawiam

SPAMU¦

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 13:41   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Pszczola24 

Wysłany: Czw Paź 21, 2010 20:43   

Witam,
opisaliście temat bardzo wyczerpująco, ale przyznam się że ja jestem laikiem i mi trzeba jak kawę na ławę. Od dwóch dni jestem posiadaczką Rovera 416 Si, 96r. silnik 1,6. Mechanik mi powiedział, że na wiosnę będę musiała wymienić chłodnicę i podpowiedział mi żebym poszukała na necie bo znajdę znacznie taniej niż w sklepie. No i jak zaczęłam Was czytać to mina mi zrzedła jak zobaczyłam, że to nie jest takie proste.. Miałam nadzieję, że ktoś mi powie jaka chłodnica konkretnie potrzebna i już, a tu różne wymiary, długości, różne miejsca otworów na węże.. domyślam się że różnic jest więcej..
Byłabym bardzo wdzięczna jak byście mi podpowiedzieli czego mam szukać, albo jak co mierzyć żeby wybrać tą właściwą.
Z góry bardzo dziękuję :)

Magda

moris10 

Wysłany: Pią Paź 22, 2010 06:23   

Witam
Do Rovera 416 ogólnie przychodzą dwa typy chłodnic. Dla aut z klimatyzacją (ta większa o długości rdzenia 53cm) dla Roverków bez klimy (rdzeń 43cm). Mierzy się tylko sam rdzeń chłodnicy(same te żeberka). Najlepiej jest jego zmierzyć, bo jak pokazuje życie ja mam klime w aucie a chłodnice mniejszą.
Co do ceny to sklep w Rzeszowie zrobił mi cene mniejszą niż najtańszą z przesyłką znalazłem na internecie.

ArekL 

Wysłany: Pią Paź 22, 2010 18:23   

Za duża chłodnica chyba nie zaszkodzi, więc nawet jak nie ma klimy, to można się pokusić i zamontowanie większej, mam rację? Chyba że nie pasuje z innych względów.

Pszczola24 

Wysłany: Pią Paź 22, 2010 23:56   

Miałam jeszcze dziś jedną wizytę u mechanika w związku z drobną naprawą szyby. Podpytałam go od razu o chłodnicę to mi pomierzył i wyszło że na długości ma jakoś 63 cm (ale mierzył całość - nie tylko żeberka) a na wysokość moja ma ok 43 cm (nie pamiętam dokładnie tych długości ale jutro będę jeszcze dokładnie mierzyć). Auto ma klimę.
Cienki wężyk (przelew czy jakoś tak) mam na górze po lewej stronie (stojąc przodem do auta), zaraz pod tym jest gruby wąż. Natomiast z prawej strony na samym dole jest trzeci wąż, też gruby.
Problem polega na tym, że nie wiem jak szukać chłodnicy.. przecież nie wpiszę w żadnej wyszukiwarce "chłodnica z trzema wężami" :lol: nie wiem jak się za to zabrać..
A przeszukiwać na necie sklepy z chłodnicami i patrzeć "na oko" co może będzie dobre, to dla mnie - laika - będzie jakaś masakra...
Jak macie jakieś złote rady w jaki sposób się za to zabrać to będę wdzięczna :)

Pozdrawiam

kasjopea 

Członek Zarządu
wiceprezes

Pomogła: 196 razy

MG ZS

Wysłany: Sob Paź 23, 2010 10:53   

Też miałam taki problem, więc po prostu zamówiłam u Tomiego tą: http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=299 . Tomi ma również Valeo, jeśli wolisz.

Pszczola24 

Wysłany: Pią Paź 29, 2010 22:59   

Dzięki :) zapisałam sobie linka i będę miała go w "gotowości' :) póki co okazało się że znajomy znajomego :mrgreen: pracuje w firmie sprzedającej chłodnice. Zapodałam już temat - mają się rozejrzeć za czymś dla mnie.
Dziękuję za odzew :) Pozdrawiam!!

Odpowiedz do tematu