flapjck1, moze masz racje ze kazda setna sie liczy. ale te podkadki sa ciezko dostepne co jest dziwne i to bardzo. ja umylem je w ropie i zalozylem ponownie
flapjck1, a jaki moze miec negatywny skutek nie wymiana tej podkladki
rozumie ze podasz zderzenie tloku z wtryskiem ale wydaje mi sie to malo prawdopodobne. ale czy cos jeszcze moze sie stac??
dzis jezdzilem po wymianie wtryskow i cezko mi powiedziec czy jest wieksza wiksa;/
pojedzie sie na chipa kiedy w koncu to zobaczymy co daje usuniecie kata, zmiana wtryskow, usuniecie odmy oraza w planie jeszcze zaslepienie egr
inne umiejscowienie punktow "wytrysku" rozpylacza spowoduja inaczej zachodzace procesy spalania ( pamietajcie ze tu musi byc samozaplon ) a konsekwencje moga byc takie: pekniecie tloka, uszkodzona glowica, uszkodzone zawory, pekniety wtryskiwacz a najbardziej prozaiczne - problemy z uruchamianiem, moca, dymienie, spalanie
a zalozenie starej podkladki moze skutkowac prozaiczna nieszczelnoscia pod wtryskiem i przedmuchami
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
[ Dodano: Nie Paź 10, 2010 15:59 ]
ale jak tak teraz mysle to sruby lapki trzymajacej wtrysk powinny byc dokrecone z okreslona sila a nie jak ja to zrobilem "dosc mocno ale na czuja zeby nie za mocno"
Zrobie dokładne pomiary jak w końcu wypłata dojdzie, ale wg skromnych obliczeń (wlanie 7l ropy i tankowanie jak zaświeci rezerwa) wyszło, że spalanie po mieście, w korkach, często na zimnym silniku wyszło jakieś 6,9 litra/100 km. Tak więc z wyniku jestem zadowolony
Na serii miałem przy takiej nodze 6,5-6,6 litra.
[ Dodano: Wto Paź 12, 2010 14:26 ]
Macie może namiar na jakiś sklep gdzie kupię rurę kwasówkę fi 63,5mm?
Bo kurde doszedłem teraz, że w R taka jest średnica wydechu i strumiennica 60mm mi trochę ogranicza.
A więc Panowie i Panie.
Dziś w końcu sprawdziłem spalanie i ogromne zdziwienie...
100% miasto, trochę ciągania przyczepy (może i dużo na niej nie było, ale zawsze opór), korki, pare razy gazowałem ostro, zimno - wolno grzejący się silnik).
Rezultat? 6,15 l/100 km
Przed chipem, wtryskami, latem było w mieście zawsze koło 6,4l /100 km, więc zdziwienie okropne
lepiej rozlozony moment po chipie sie to zdarza ale raczej takim malym a krzysiek wyciagnol gorna bezpieczna na polskie realia granice wiec trocje to faktycznie zaskakuje
Elastyczniejszy z dołu jest znaczniej, szybko rozpędzam się do 70 km/h (prędkość z którą z reguły w mieście jeżdzę), wbijam 5. Wcześniej też tak jeździłem, tyle, że dłużej rozpędzanie zajmowało.
Więc chyba stąd to spalanie. Przy gazowaniu rzeczywiście więcej spali, bo moc musi się skądś brać
Proszę się skupić na końcówce gdzie podaję prędkość w km/h. Na 2 i 3 biegu nie cisnąłem do dechy bo nie było miejsca więc się nie sugerować. Dopiero w przedziale 85-130km/h miałem okazję wcisnąć do oporu. W bagażniku wożę około 60kg... bez tego zapewne poszedłby ciut szybciej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum