Wysłany: Wto Lis 16, 2010 10:59 [MG ZR 1.4 LPG 2001] Problem z zapłonem
Witam.
Mam problem z samochodem .
Auto potwornie straciło moc, a od czasu do czasu dostaje "czkawki - szarpie podczas dodawania gazu. Objawy identyczne zarówno na benzynie, jak i na LPG.
Wygląda mi to na typowe objawy braku zapłonu na jednym z cylindrów.
W oleju i w płynie chłodniczym brak jakiegokolwiek świństwa, więc to (chyba) nie HGF.
Na ile się zdołałem zorientować, standardowe postępowanie to:
1. Wymiana świec
2. (jak nie pomoże) Wymiana kabli zapłonowych
3. (jak nie pomoże) Wymiana cewek.
Cała operacja może się okazać dosyć droga.
Nie zależy mi na tym, żeby to było zrobione porządnie. Auto musi jeszcze jeździć do świąt, potem może się nawet rozlecieć.
Dlatego też pytanie - czy da się jakoś określić, co trzeba wymienić? Ideałem byłaby jakaś metoda na stwierdzenie "To świeca na trzecim cylindrze", albo "To kabel do czwartego cylindra"....
PS. Przepraszam, ale naprawdę nie mam pojęcia, jakie oznaczenie literowe ma mój silnik. W ZR-kach i tak był tylko jeden silnik 1.4...
Ostatnio zmieniony przez Yakhub Wto Lis 16, 2010 11:28, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 10:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po pierwsze . Wróżenia z cylindrów nikt CI tu niezapewni.
Jeśli na PB również jest szarpanie to nie jest z nim za dobrze.
Może wymiana cewki /kopułki.
Moze czujnik połozenia Ci pada i szarpie.
Najlepiej znajdz kogoś kto ma R . Dogadaj sie z nim i podmieniajcie rzeczy.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum