Witam odświeżam troszkę temat
Mam problem ze swoją skrzynią biegów tzn. tak przypuszczam że z nią
W moim roverku słychać wycie jak przyspieszam i odpuszczam gaz, dzieje się tak na 3 biegu przy 1,5 tys obr/min i 2 biegu przy 2 tys. obr/min powyżej i poniżej to wycie jest niesłyszalne.
Czy macie jakieś sugestie co to może być? Któreś z łożysk?
A może skrzynka do wymiany?
Prosze o rady
Pozdrawiam Marcin
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 25, 2010 22:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Paź 25, 2010 23:01 [Rover 416SI] Problem ze skrzynia biegów
Witam.
Tak, być może jakieś łożysko powoli zaczyna "padać". Jak jesteś pewny, że odgłosy pochodzą tylko ze skrzyni przy takich prędkościach obrotowych silnika, to coś w skrzyni się dzieje. Na biegu jałowym nie słyszysz żadnych szumów, czy pisku-wycia ze skrzyni? Co do Twoich objawów to nie wiem, bo piszesz że na 3 i 2 biegu słyszysz wycie. U mnie jak padało łożysko na wałku głównym w skrzyni, to wycie słyszałem na 5 (przyspieszając wzrastała głośność pisku-wycia) i 2 biegu (redukując z 3 na 2 przy dojeździe do skrzyżowania, przy wciśniętym pedale sprzęgła). No i co było charakterystyczne to to, że na biegu jałowym przy niewciśnietym sprzęgle wyło łożysko, a przy wcisniętym nie wyło (co już pewnie gdzieś wcześniej w tym temacie pisali). Może akurat u Ciebie inne łożysko zaczyna szwankować, np na drugim wałku w skrzyni biegów.
Jak jesteś pewny, że odgłosy pochodzą tylko ze skrzyni przy takich prędkościach obrotowych silnika
Daje głowe że to ze skrzyni.
Znam już ten dźwięk gdyż jedną skrzynie już wywaliłem okazało sie juz (2 lata temu) ze jezdzilem z odkreconym korkiem od oleju. Skrzynia wyla i churczala po jakims czasie wymienielm skrzynie i wszystko bylo cichutko. Zalalem tylko 1,8l oleju, a na forum gdzies czytalem ze sucha skrzynie zalewa sie dwoma litrami to prawda??
I od jakiegos czasu slysze to wycie wlasnie tylko przy tych predkosciach i tych biegach.
Minelo prawie dwa lata od wymiany nie wiem moze olej byl nie taki albo ta ilosc 1,8 l to malo.
Olej spuszczalem ze skrzyni z discovery(szedł na czesci u kolegi) razem z wujkiem mechanikiem który wymienial mi skrzynie.
Teraz sobei mysle ze olej mogl byc nie taki
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 19:16 [Rover 416SI] Problem ze skrzynia biegów
No tak. Suchą skrzynię zapełnia się 2 litrami oleju, nawet w Rave tak piszą. U mnie do suchej skrzyni weszły 2 litry, tylko trochę się ulało jak wyciągnąłem wężyk w otworu przez który wlewa się olej, ale to trochę mililitrów się wylało. To moze sprawdź stan oleju w skrzyni, jak Ci się chce. Ale jak to łożysko, a na to wskazuje to po czasie powinno być bardziej słyszalne.
Suchą skrzynię zapełnia się 2 litrami oleju, nawet w Rave tak piszą.
No właśnie i u mnie te 0,2l za mało pewnie zrobilo swoje..;/ niech to szlag jeszcze nie wiadomo jaki olej byl wlany tzn byl z discovery ze skrzyni.
Wlasnie bede jezdzil do czasu gdy sie nie rozleci pewnie.
Dzieki za pomoc, przy okazji spradze stan oleju i ewentualnie go wymienie.
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 22:01 [Rover 416SI] Problem ze skrzynia biegów
No wiesz jak i tak suchą skrzynię trzeba było zalać to już te 2 litry oleju można było kupić i by było wiadomo że olej jest nowy i jakiś firmowy, a nie używany. No ale cóż, teraz to już nie ważne. Jakby Ci się chciało to możesz olej wymienić. Pozdrawiam
No pewnie że można było kupić, chciałem ale mój mechanik sie uparł że po co wydawać kase. A byłem przekonany żę 1,8 l ma być, o 2 l nic nie wiedziałem. Wymienie ale czy coś to da. No nic dzięki.
Ostatnio wyczytałem w jakimś temacie na forum( jak znajdę to wrzucę), ze w roverkach 45 po którymś tam roku, była montowana Fordowska skrzynia IB5. Może ktoś coś wie na ten temat, może tę skrzynie można wpakować do naszych wozideł.
Tak ja wiem że Fordowska, ale była montowana do r45, i z silnikami serii K!!!
[ Dodano: Wto Lis 16, 2010 10:56 ]
chyba, ze jakies zmiany na bloku silnika były - może kolega keczu sie wypowie, zdaje sie ze ma na ten temat istotna wiedzę.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 17:40
Jeżeli była montowana w R45 to zapewne tak jak PG1 z silnikami 1.8 przez specjalny dystans/kołnierz. Czyli do bloku przykręcany był ten dystans i do tego dystansu skrzynia.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
popatrz na drugi link, który wkleiłem wyżej, kolega kaczu pisze - ze nie ma wątpliwości że skrzynia na zdjęciu ti IB5!!! a z kolei kolega który o to pytał, ma silnik 1.4 - tak wynika z podpisu pod avatarem
może kolega keczu sie wypowie, zdaje sie ze ma na ten temat istotna wiedzę.
Bez przesady, nie robilem jeszcze przekladki takiej skrzyni do starszych Roverkow
Kolnierz skrzyni biegow jest inny niz w Fordach bo to poprostu inny silnik. Mechanizm zew. skrzyni jest tez baaardzo rozny od tego w R65 i na inne punkty mocowania od spodu auta do mech. dzwigni zmiany biegow. Wiec skrzynia musi byc z Rovera ,nie moze byc z Forda. Nawet mechanizm zew. wyglada identycznie ,ale ma inna dlugosc i lekko inaczej wygiete drazki. Skrzynia z Focusa "I" nie podejdzie bo nia pamietam od ktorego rocznika,a moze nawet od poczatku, ma linkowy mechanizm zmiany biegow, wiec kompletnie inny. Najpodobniej jest w Fordzie Puma .Wroce z pracy to posprawdzamy nr. czesci dla polosi, sprzegla, poduszki zawieszenia skrzyni i kola zamachowego. Pozdr.
keczu, ale jakby dorwać skrzynie od rovera 45 po 2004 roku, z motorem 1,4 lub 1,6 to ta skrzynia IB5 powinna podejść tak?
Powinna ,ale nie wiem jaki jet sens takiej przekladki. Nikt tego nie robil jeszcze i na pewno trzeba przypaswac mechanizm wybierania biegow, nowa poduszke mocowania, sprzeglo jest inne i nie wiadomo co jeszcze. IB5 nie jest lepsza skrzynia niz R65. Ma czasem klopoty z lozyskami, znosi ledwo max. 150Nm (w pumach 1.7 musi byc moment silnika dlawiony na pierwszym biegu bo sie rozlatywaly) i jest glosniejsza .To ze Rover przestal montowac R65 to tylko dlatego ze jak sie zwijalo BMW z firmy to zabrali prawa do tej skrzyni bo teraz jest montowana Mini jako 5 i 6 -cio biegowa. Wiec to zadna modernizacja. Nie sadze za w tym czasie Rover szukal najlepszej skrzyni , bardziej najtanszej . Fakt wsteczny wchodzi oki. Pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum