Taką mam. Niestety dolałem płynu, a mimo to nawiewa zimne powietrze. Muszę chyba odwiedzić mechanika, ale boję się, że zaczną wymieniać, a przyczyny nie znajdą. Przeczytałem wszystkie uwagi na tym forum, trochę sprawdziłem, niestety dalej to samo.
może zacięła Ci się klapa od ciepłego powietrza lub złączka elektryczna od napędu tej klapki nie łączy -najlepiej napisz co już sprawdziłeś oprócz dolanego płynu to innym będzie łatwiej wymyślać nieprawdopodobne hipotezy
Klapę od ciepłego powietrza sprawdziłem jest ok. Przy włączonej klimie ustawiam na rozne temperatury i różnicy nie widzę, włączam nawiew na maksa w różnych pozycjach i czuję jakby bylo lekko cieplejsze powietrze, przynajmniej nawiew jest cieplejszy. Wszystkie nawiewy działają, z tyłu między siedzeniami przednimi mam zamknięty nawiew. To chyba wszystko. Może jeszcze to, ze przy włączonym webasto jest tak samo. Słychać jak dmucha, webasto chodzi, a ciepła jako nie ma w samochodzie.
Nareszcie to zamkniecie nawiewu jest roznica, przy otwartym zimne powietrze nawiewa, przy zamknietym ciepłe. To chyba była przyczyna. Dziekuję bardzo!!!
[ Dodano: Czw Gru 02, 2010 19:07 ]
Zmartwiło mnie ubytek płynu, ale poczytałem trochę i muszę sie tym zająć, boje się mechaników, którzy nie wiedzą o co chodzi, wymieniają połowe samochodu a i tak nie dojda do usterki.
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 19:15
sysekp napisał/a:
Nareszcie to zamkniecie nawiewu jest roznica, przy otwartym zimne powietrze nawiewa, przy zamknietym ciepłe. To chyba była przyczyna. Dziekuję bardzo!!!
A ja nie mogę zamknąc dopływu zimnego powietrza tym pokrętłem pod zegarkiem,może jakieś klapki się zepsuły?Kręcę w prawo i w lewo i nadal zimne leci,a na szybę jak przełączę to ciepłe.Co to może być?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 83 Skąd: Gdynia
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 08:54
trawis25 napisał/a:
A ja nie mogę zamknąc dopływu zimnego powietrza tym pokrętłem pod zegarkiem,może jakieś klapki się zepsuły?Kręcę w prawo i w lewo i nadal zimne leci,a na szybę jak przełączę to ciepłe.Co to może być?
Pokrętło pod zegarkiem otwiera lub zamyka wlot powietrza pomijający nagrzewnice ( przydatna sprawa na trasie można w ten sposób dostarczyć świeżego nie przesuszonego powietrza do kabiny ) . Jerzeli pokrętło pod zegarkiem nie działa pewnie zsunęło się cięgło aby naprawić trzeba zdjąć zegary . Niestety jest tam mało miejsca
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 09:06
Racja. Inaczej nazywa się to bypas i głównie ma za zadanie dostarczenie świeżego,chłodnego powietrza na twarz kierowcy,żeby nie usnął za kołem.Na zimę można zamknąć i tylny nadmuch też.Trochę skomplikowane są kanały wentylacyjne w tym autku.Kiedyś był jeden tunel i wiało ciepło,albo zimno,albo wcale.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum