Wysłany: Nie Gru 05, 2010 15:21 [mazda mx3] gaz pierwszej generacji, zepsulem instalacje.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1993
Witam,
Zepsułem mazdę, proszę o pomoc was kolegów bo wóz stary a gazownik zedrze. Jak powiecie co to sam naprawie.
Mam belgijska instalacje od 12 lat, obecnie półroczny parownik Lovato i butle podbita na kolejne 10 lat. Wczoraj wóz zaczął gasnąc przy parkowaniu, się okazało ze pod maską "skądś" wyrwał mi się kabel plusowy idący do elektrozaworu na butli. Próbowałem go dzisiaj podłączyć. Dotknąłem nim do kabla idącego od elektrozaworu na parowniku do obudowy parownika, i w tym momencie zgasły mi kontrolki w centralce w kabinie. Instalacja jest martwa:-( na benzynie chodzi super.
Moje pytania:
1. co zchrzaniłem ze mi po dotknięciu tym kablem umarła centralka w kabinie.
2. Jak to naprawić?
3. gzie przymocować ten wyrwany kabel idący do elektrozaworu w butli.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 15:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przede wszystkim znajdź bezpieczniki od instalacji gazowej, zapewne gdzieś pod maską gazownik zamontował. wymień uszkodzony bezpiecznik. Potem można dalej myśleć
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 15:30
hmmm a mniejwiecej na czym on powinien byc??:D zaraz wam wrzuce foto:-)
Przewód od elektrozaworu na butli ma być połączony z elektrozaworem na reduktorze, oczywiście z przewodem plusowym.
Wymień ten bezpiecznik, podepnij przewód i powinno być dobrze. Jeżeli jednak okaże się, że spaliła się centralka, to w najgorszym przypadku będziesz musiał kupić nową WR-kę (około 30-40zł). Do podpięcia będziesz miał jakieś 6kabli.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Gru 05, 2010 16:00
Oto fotka tej centralki:
O ten fioletowy kabel z plusa elektrozaworu idzie pod maske:
i gzies w tej plontaninie podpiety byl:
dotknalem nim do obudowy parownika i wszystko padlo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum