Wysłany: Pon Gru 20, 2010 22:23 Kanapa i fotele + boczki z rovera 25 do 214
Witam,
niestety fabryczne fotele z mojego R 214 dokończyły żywotu. Chciałbym wymienić je na fotele (jednocześnie kanapę i boczki) z rovera 25. Udało się komuś coś takiego?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 22:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dodatkowo wymieniłem tapicerkę drzwi na oryginalną z MG ZR, moim zdaniem lepie się prezentuje, niż stare R200
W oryginale, były uchwyty na napoje w boczkach, ale znalazł się kupiec a właściwie zamiennik, wymieniłem na takie bez kubków i zyskałem 100 PLN a osobiście - nie brakuje mi tego z kubkami
Ciekawostką może być tweeter - tak co prawda w drzwiach, ale za to ruchomy, naprawdę solidnie zrobiony:
Wszelkie plamy, brudy, syfy to tylko i wyłącznie mój talent do mycia/sprzątania auta, który oscyluje na poziomie 4/10
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 17:29 ]
Co do samego montażu to:
Po zdjęciu tapicerki starej trzeba zdemontować klemkę. Jak ją zdemontujesz, to tu są 1'sze problemy.
Metalowy pręt (cięgno) jest dużo za długi i klamka z R25 nie działa, musisz skrócić cięgno i na końcu zagiąć - ogólnie to jest najtrudniejsza robota - ze słów prosta ale w rzeczywistości jest masakra, bo pręt jest dość gruby, a zagięcie jego końcówki nie łamiąc niczego to nie
lada wyzwanie.
Jak już skrócisz cięgno metalowe, to się okaże, że klamka z R25 nie pasuje - tylko 1 śrubka pasuje, więc musisz wiercić w klamce nowe dziurki. Jak już to zrobisz to niestety DALEJ nie pasuje musisz ułamać (ja lutownicą wyciąłem) 2 plastiki z tej klamki. Po tej operacji musisz to jakoś poskładać i przykręcić najlepiej długo testuj, czy wszystko działa, bo nim ja opracowałem jak to ma być to 3x ściągałem tapicerkę.
No dobra, załóżmy, że się udało
Następnie musisz wziąć tapicerkę z R25 i wyrwać z niej styropiany - bo nie ma bata nie nałożysz na drzwi. Jak juz pourywasz steropiany to musisz PRZYKRĘCIĆ rączkę do zamykania drzwi do tapicerki - ponieważ w drzwiach nie ma otworu, i nie da się do niczego wkręcić i jak zamykałem drzwi, to klamkę miałem w ręce... także klamkę musisz przykręcić do tapicerki z grubymi podkładkami.
Później z drzwi musisz powyrywać wszystkie odstające plastiki, bo nie da się docisnąć tapicerki do drzwi.
Kolejnym problemem jest to, że stara tapicerka ma chyba 4 miejsca do przykręcenia, a nowa ma tylko (bliżej silnika) natomiast z tyłu, trzyma się na takich jakby zatrzaskach - więc musisz je owinąć taśmą, bo są za małe do dziurek w drzwiach jak juz poowijasz, to tapicerkę dociśniesz.
Ogólnie ta tapicerka chyba 5x cięższa jest - nie wiedzieć czemu. I przy zamykaniu drzwi nie ma szału, bo rączka do zamykania trzyma się tylko tapicerki, więc lepiej się nie wieszać. Mocno zamykam itp i narazie nie urwałem, ale nie czuć, aby to jakoś pewnie leżało
jakbym to 2'gi raz robił, to bym drzwi całe zmienił, mniej babrania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum