Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam, walczyłem ostatnio z nie działającym podgrzewaniem fotela kierowcy. Przycisk podświetlał się normalnie, gdy sprawdzałem miernikiem kostki pod fotelem to prąd do nich dochodził. Dziś odpiąłem tapicerkę z tylu fotela i znalazłem przyczynę:
Minutka lutowania i znowu cieplutko w dupcię;)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Cze 26, 2011 15:08, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 10:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
lesiu [Usunięty]
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 20:22
Czesc Kamil79 mam podobny problem. Podswietlaja sie przyciski,ale nie grzeje. Powiedz które kostki trzeba posprawdzac i jak dostac sie do zasilania podgrzewania fotela (na foto)...
Kostki do podgrzewania fotela są małe i czarne (występują 2 sztuki), są zaczepione od spodu fotela (jak będziesz miał problem z odnalezieniem to zrobię zdjęcie), maty grzewcze są podłączone szeregowo. Najłatwiej się można do nich dostać odsuwając fotel max do przodu i podnosząc go max do góry, wtedy jest dość dobry dostęp z tylnej kanapy.
Materiał zdejmuje się naciągając dolną tylną krawędź obicia z doszytą plastikową listwą w dół ( ale namieszałem ) , listwa służy do utrzymywania materiału na stelażu fotela. Po odpięciu materiału można go wyjąć przez szparę między oparciem a siedziskiem. Pod spodem ukaże się mata. Skomplikowany opis, ale czynność bardzo prosta.
lesiu [Usunięty]
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 19:48
Dzieki,opis jak najbardziej czytelny . W weekend popróbuje.
Nie wiem tylko czy ze skóra pójdzie tak samo latwo jak z materialem...
[ Dodano: Wto Gru 08, 2009 19:48 ]
Kamil79 dotarlem do podlaczenia maty w siedzeniu pasazera i jest dobrze polutowane (sprawdzalem i nie dochodzi napiecie). Pozniej dotarlem do tych malych wtyczek i tam rowniez brak napiecia. Bezpiecznik jak najbardziej w porzadku.
Gdzie moze byc problem????????????????
Dodam ze nie dzialaogrzewanie obydwu foteli
Dołączę się do tematu. U mnie też nie grzeją oba fotele, przyciski się świecą, kostki na w/w zdjęciu są w porządku, bezpieczniki ok a fotele nie grzeją nie wiem co się dzieje!
Ja bym na początku sprawdził czy do tych kostek dochodzi prąd, jeśli nie szukałbym wypalonych konektorków pod siedzeniem. Generalnie trzeba sprawdzić czy w ogóle na kablach pojawia się prąd.
Które kostki należy sprawdzić ma ktoś może zdjęcie jak to wygląda?
Jakie napięcie powinno byc?
Jak dostać sie do kostki w fotelu pasazera?
Jak ewentualnie w przypadku skorzanej tapicerki dostac się?
U mnie przyciski swieca ale jakoś żaden z foteli nie grzeje. Nie wiem czy gdzies w serwisie to zrobic czy ktoś może mi tu pomoże z tym problemem:)
U mnie również fotele nie grzeją mimo iż lampki na guzikach się świecą, gasły tylko w tedy gdy wyciągałem bezpiecznik, wtyczki pod siedzeniem wymacałem i raczej połaczenia sa pewne gdzie szukac usterki , dodam ze sterowanie działa pięknie
raczej połączenia pewne to nie na pewno... trzeba by pomierzyć, czy nie ma przerwy w obwodzie np w miejscu gdzie kable przechodzą z siedziska pod fotel do kostki, u mnie tam było przerwane w tej czarnej izolacji, no i jaka jest temperatura fotela, jak jest ciepło i fotele rozgrzane od słońca to pomimo, że przycisk się świeci to termostat w fotelu nie załączy ogrzewania
Tyle ze przekaźnikiem od foteli steruje moduł komfortu i o ile się nie mylę to żeby zaczęły grzać musi być odpalony silnik i musi ruszyć wskazówka temperatury silnika.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum