Wysłany: Nie Sty 23, 2011 23:01 [Rover200] Nie odpadala - alternator, rozrusznik?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1999
Panowie mam problem. Jechałem dzisiaj autostrada - nagle patrzę włączyła mi się kontrolka ABS.... jade dalej, po chwili czujnik predkosc i obrotow spadl do 0 i nie ruszal się mimo, że samochod normalnie jechał dalej. Chwilę później zwariowało radio - wyłączyło się by po chwili znowu samoczynnie odpalić i znowu zgasnąć...
Stwierdziłem, że coś nie tak i zjechałem na stację. Zwalniając do ok 20-30 kmh wszystko wróciło do normy. Stanąłem na parkingu i już nie udało mi się odpalić z powrotem.
Przekręcam kluczykiem i słychac takie tryk tryk tryk, ale widać że nie ma opcji odpalenia samochodu.
Co mogło paść? Rozrusznik, alternator? A może cos z immobilaizerem nie tak?
Zastanawia mnie również czemu na początek zapaliła się kontrolka ABSu...
Zostawiłem auto na parkingu i zastanawiam się teraz czy ściągać lawetę czy najpierw mechanika bo przyczyna może być do naprawy na miejscu przy samochodzie.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 23, 2011 23:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 00:11
Wydaje mi się, że padł Ci alternator i układ zapłonowy wyczerpał kompletnie akumulator.
[ Dodano: Pon Sty 24, 2011 00:11 ]
Jeśli masz mechanika niedaleko, może zabrać sam aku i doładować go (powinieneś dojechać). Możesz sprawdzić też klemy czy przypadkiem nie poluzowały się... choć w przypadku jazdy nie miałbyś problemów z prądem.
Co prawda do 1.4 16v, ale dostałem "od ręki" alternator regenerowany (wyglądał jak nowiuteńki), 12 miesięcy gwarancji. Facet zajmuje się wyłącznie alternatorami i rozrusznikami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum