Forum Klubu ROVERki.pl :: 98 ultimate BP czy 98 Lotos dynamic
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
98 ultimate BP czy 98 Lotos dynamic
Autor Wiadomość
Sylwek 

Rover 25

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 07:32   98 ultimate BP czy 98 Lotos dynamic

Siema tak jak w temacie jaka polecacie benzyne do Rover 25 1.4 mam świeżo silnik po remoncie (koszt duzy mnie wyniosł jesli ktos ciekawy to opisze co wymienilem) i chciałbym dobrac odpowiednie paliwo. jesli temat nie na miejscu prosze zamknac. Dzieki Pozdrawiam

SPAMU¦

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 07:32   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

kzrr 

Rover 200

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 07:39   

To raczej bez znaczenia którą benzyne będziesz lał :) W sensie czy z BP czy Lotosu

tronsek 

Rover 400

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 08:32   

kzrr napisał/a:
To raczej bez znaczenia którą benzyne będziesz lał W sensie czy z BP czy Lotosu
Dokładnie. Wszystkie paliwa typu Dynamic, Verva V-Power, czy tez Ultimate musza spełniać wymagania tej samej normy.
http://www.lotosdynamic.pl/warunki_techniczne_98

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 09:02   

wystarczy że nie będziesz lał zwykłej 95 która jest w Polsce bardzo marna... ja zalewam tylko i wyłącznie PB98 najczęściej z nestle, auchana lub cerfa nigdy nie było problemów z pracą...

kzrr 

Rover 200

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 09:28   

Sam kiedyś oznaczałem akurat oleje napędowe z kilku róznych stacji wedlug którejś tam normy EN-PN i nie licząc nie spełniania warunków labolatoryjnych to wszystkie parametry były zgodne. :)

Ruslan 

Rover 25

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 09:51   

dobryziom napisał/a:
wystarczy że nie będziesz lał zwykłej 95 która jest w Polsce bardzo marna... ja zalewam tylko i wyłącznie PB98 najczęściej z nestle, auchana lub cerfa nigdy nie było problemów z pracą...

Kiedyś lałem 98 z auchan i 2x mi stanął nie dochodząc do czerwonej kreski. Więc nigdy więcej. Co do neste również nie polecam, szybko się spala. Polecam paliwo z orlenu choć też nie na każdej stacji jest ta sama jakość.

Sylwek 

Rover 25

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 10:23   

ok Dziekuje ! Szerokiej drogi :)

Dildo 

Rover 400

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 11:29   

dobryziom napisał/a:
wyłącznie PB98 najczęściej z nestle,

To chyba jakas czekoladowa ta benzyna.. :P

Ruslan napisał/a:
Kiedyś lałem 98 z auchan i 2x mi stanął nie dochodząc do czerwonej kreski.

Silnik Ci stanął..? To chyba juz wiem czemu mi na poczatku mi sie wyłączał. Myslalem, ze ze niskie obroty trzymam ale kilka razy zdarzyło mi sie ze po prostu dodaje gaz silnik sie kreci ale obroty spadają. Pewnie paliwo, no ale ja tankuje tylko 95 z orlenu albo włąsnie nestea.

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 11:48   

Ruslan napisał/a:

Kiedyś lałem 98 z auchan i 2x mi stanął nie dochodząc do czerwonej kreski. Więc nigdy więcej. Co do neste również nie polecam, szybko się spala. Polecam paliwo z orlenu choć też nie na każdej stacji jest ta sama jakość.

ja się nie skarze a ECU jest bardzo czule po strojeniu na zanieczyszczone paliwo raz zalałem chyba na orlenie albo lotosie i samochód dostał takiej czkawki ze musiałem ściągnąć całe paliwo bo balem się ze zakatuje silnik :( Auchana polecił mi Tomi i nie narzekam :)

[ Dodano: Czw Lut 03, 2011 11:48 ]
Dildo napisał/a:
dobryziom napisał/a:
wyłącznie PB98 najczęściej z nestle,

To chyba jakas czekoladowa ta benzyna.. :P

hehe i to z orzeszkami:p

asgard88 

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 15:29   

To co u mnie sie działo po 95 na Lukoil to koszmar, obroty falowały czasem, auto co chwila się dławiło,szarpało gasło często przy ruszaniu. Akurat miałem kumulacje tego wszystkiego jednego dnia jak auto stało tydzień pod blokiem. Pojechałem na shella wlałem 100 oktanów auto jak nie moje :wink:

hvil
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 15:34   

Do 75 ja leje u ruskich na lukoilu bo maja taniej jak polska żydomasoneria i dobre paliwo. Do mazdy to i podejrzewam ze jakbym nasikał do baku pojedzie:) jeździ mazda na wszystkim:)

shudder 

Wysłany: Czw Lut 03, 2011 21:48   

Ja ostatnio ze względu na ceny paliw leje 95 z auchana'a w Krk i nie narzekam (czyt. nic mi się z autem nie dzieje złego). Wcześniej tankowałem praktycznie tylko na BP też 95 i różnicy nie widzę. :roll:

plemaster 

Rover 200

Wysłany: Pią Lut 18, 2011 23:40   

Też kiedyś myślałem że paliwo z Shella jest najlepsze a te wszystkie stacyjki "no name" omijałem szerokim łukiem....aż do czasu kiedy w radiu usłyszałem audycję na temat jakości paliw w Polsce. Z testów wyszło że 96% stacji (w tym stacje "no name") ma jakościowo takie samo paliwo. Zainteresowałem się bardziej tematem i poszperałem w internecie...wszystkie artykuły jakie znalazłem potwierdziły informację z radia....teraz leję tam gdzie najtaniej i wszystko jest OK.
Wydaje mi się, że problemy z samochodem po zatankowaniu "lipnego paliwa" związane są raczej z pechem i np dostaniem się wody do baku lub jakiegoś farfocla a nie na prawdę lipnym paliwem.

Co do paliw typu: verwa, ultimate, racing itp. na interi był ostanio artykuł, że sprawdzali samochody na hamowni najpierw na zwykłej 98 a potem na paliwach "super"...różnice mieściły się w granicach błędu pomiaru......chyba nie ma co przepłacać ;P

thef 

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 09:24   

Cytat:
Co do paliw typu: verwa, ultimate, racing itp. na interi był ostanio artykuł, że sprawdzali samochody na hamowni najpierw na zwykłej 98 a potem na paliwach "super"...różnice mieściły się w granicach błędu pomiaru......chyba nie ma co przepłacać ;P
W tych paliwach nie tyle chodzi o zwiększenie mocy (bo jest niezauważalne w zasadzie) ile o czystość samych paliw.

plemaster 

Rover 200

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 10:23   

A no jako "czyściciela" układu to sam czasem wleje trochę jakiejś verwy na pusty bak ;)

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 16:43   

plemaster napisał/a:
Też kiedyś myślałem że paliwo z Shella jest najlepsze a te wszystkie stacyjki "no name" omijałem szerokim łukiem....aż do czasu kiedy w radiu usłyszałem audycję na temat jakości paliw w Polsce. Z testów wyszło że 96% stacji (w tym stacje "no name") ma jakościowo takie samo paliwo.

dopóki go u siebie nie przeczyszcza...

plemaster napisał/a:

w zwykłym słabym silniczku wzrostu mocy nie zauważysz to normalne jednak przy jednostkach turbodoładowanych wzrost jest wyraźny... poza tym tu bardziej chodzi o kulturę pracy silnika i co za tym idzie mniejsze spalanie...

plemaster 

Rover 200

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 20:06   

dobryziom napisał/a:
w zwykłym słabym silniczku wzrostu mocy nie zauważysz to normalne jednak przy jednostkach turbodoładowanych wzrost jest wyraźny

Z tego co pamiętam test robili na Subaru Imprezie WRX

Harry 
Klubowicz

Członek Zarządu

Rover 200

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 22:47   

w tych paliwach głownie nie chodzi o podniesienie mocy, lecz o prace silnika oraz jest mniejsze prawdopodobieństwo samozapłonu, spalania stykowego/ detonacyjnego

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 11:59   

plemaster napisał/a:
dobryziom napisał/a:
w zwykłym słabym silniczku wzrostu mocy nie zauważysz to normalne jednak przy jednostkach turbodoładowanych wzrost jest wyraźny

Z tego co pamiętam test robili na Subaru Imprezie WRX

to piszą bajki ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia ze wzrost jest widoczny... nie mówiąc o tym ze zatankowanie PB95 w wypadku mojego samochodu skutkuje falowaniem obrotów nierówną praca itd... raz popełniłem taki błąd... w Polsce jakość paliwa PB95 jest żenująca.

desperado67 

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 02:36   

dobryziom napisał/a:
to piszą bajki ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia ze wzrost jest widoczny... nie mówiąc o tym ze zatankowanie PB95 w wypadku mojego samochodu skutkuje falowaniem obrotów nierówną praca itd... raz popełniłem taki błąd... w Polsce jakość paliwa PB95 jest żenująca.

A kiedy ostatnio wymieniałeś cewkę zapłonową ?

Odpowiedz do tematu