Wysłany: Sro Mar 16, 2011 20:57 [r620i] Jaki olej mineralny?
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Koledzy zanim ktos mnie pojedzie ze nie pol czy pelny syntetyk chcialem sprostowac, ze auto bierze olej po wymianie i z przebiegiem 261100(pewnie wiekszy bo poprzedni wlasciciel napewno cofnal licznik) nie widze sensu dalej lac a juz koniecznie musze wymienic. Wiec koledzy ktory olej mineralny jest dobry? Myslalem nad castrol GTX High Mileage, dobry bylby to wybor?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 20:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak dotąd stosowałem trzy marki Shell, Lotos i Midland. Shell Helix Super High Mileage jak dla mnie był ok - ładnie wyciszył pracę popychaczy zaworów i zredukował niewielkie ubytki oleju. Co do Lotosa to nie miałem zastrzeżeń ale ostatecznie przerzuciłem się na markę Midland. Z tego co wiem w krajach skandynawskich na ten olej Subaru daje gwarancję dla silnika do 400 000 km. Szczerze mówiąc ta opinia oraz kilka mało pozytywnych o Lotosie przekonała mnie do zmiany. Poza tym w Łodzi za litr Midland 15w 40 ostatnio zapłaciłem 10 zł (z beczki). O wymienionym wyżej Castrolu słyszałem też kilka niepochlebnych opinii - stosunek jakości do ceny, jednak nie chcę się wypowiadać bo specjalistą nie jestem w tej dziedzinie a poza tym nigdy nie testowałem tej marki.
Na zakończenie napiszę jeszcze, żebyś nie przejmował się tym co ludzie mówią o olejach mineralnych:) W poprzednim samochodzie (Mazda 626, ponad 250 tyś na liczniku) lałem wspomnianego Shella i autko śmigało jak się patrzy - zero wycieków i silnik pracował cichutko (zarówno zimą przy odpalaniu jak i latem).
Cześć.
W poprzednim autku(hopelek vectorek) lałem midlanda. Świetny olej, silnik trochę się pocił ale nigdy nie musiałem dolewać oleju między wymianami. Prawie 4 lata jeździłem na tym oleju, silnik miał ponad 300kkm a chodził niewiarygodnie cicho. Wcześniej lałem castrola, no ale nie zachwycił, jakość taka sobie a cena trochę wyśrubowana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum