Odpiąłem przepływkę i jakby przestał się dławić,ściągnąłem też tą wacianą osłonę filtra powietrza(była strasznie brudna),ale to (jak pisałem wcześniej) charakterystyczne przyśpieszenie przy obrotack ok.2000 nie powróciło.Czy może wrócić przy włożeniu nowej,sprawnej przepływki?Czy to raczej wina czegoś innego?
_________________ "jedyna"po reinkarnacji
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 16:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 16:28
jedyna, ja bym sprawdzisz szczelność węży, wymienił ten filtr powietrza przy okazji i wyczyścił EGR oraz czujnik ciśnienia w kolektorze, z własnych obserwacji na kilku CDT ten zabieg spoooro poprawia dynamikę auta.
Właśnie oglądnąłem węże i zauważyłem że są nienaturalnie obtoczone olejem.Ale z tego co widać obejmy trzymają go.Możliwe że są poluzowane?
Zdjęcie przedstawia widok od wewnętrznej strony,jakby patrzeć na chłodnicę wody,po lewej są owe węże.
_________________ "jedyna"po reinkarnacji
Ostatnio zmieniony przez MiReK Sro Mar 09, 2011 08:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 20:10
jedyna napisał/a:
Właśnie oglądnąłem węże i zauważyłem że są nienaturalnie obtoczone olejem.
Trochę za dużo. Proponuję umyć płynem do silników K2.
jedyna napisał/a:
Możliwe że są poluzowane?
Możliwe, ale oleju i tak nie powinno tam być, a jeżeli już nawet to nie w takich ilościach. Turbo puszcza olej do intercoolera na skutek zużycia lub brudnej odmy. Z tego co pamiętam to odmę wymieniałeś, więc proponuje umycie i obserwowanie czy pojawią się wycieki.
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 21:45
jedyna napisał/a:
Trzeba kanał i ściągnąć dolną osłonę silnika?
Dojdziesz bez kanału. Odkręć wąż od EGR i go odchyl na bok, a będziesz mieć więcej miejsca aby dojść do jego dolnej opaski. Jeżeli wyskoczyło kolanko z intercoolera to http://forum.roverki.eu/v...p=590007#590007
U mnie nadal nie została postawiona diagnoza:(raz roverek jeździ a raz 10 km na godzinę
podsuńcie mi proszę jeszcze jakieś wskazówki:)
(dzisiaj byly sprawdzane wszystkie czujniki i są ok)
[ Dodano: Czw Mar 03, 2011 17:25 ]
czy to może być pompa paliwowa, lub odma?? ale nic by nie wykazały testy komputerowe albo wizualnie tego nie można zdiagnozować??
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 19 Skąd: Lipnica Wielka
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 09:15
A próbowałaś odpinać przepływkę? Można to szybko samemu i bez kosztów zrobić. Też coś podobnego miałem, czasem szło auto normalnie a czasem najwyzej 2 bieg i 40-50km/h. Po odpieciu można normalnie jeździć (przynajmniej jakiś czas) jeśli to to.
Tam jest kolanko plastikowe, które wchodzi do intercooler'a.
U mnie też węże były zarzygane olejem i też sądziłem że to cybanty lub rura puszcza.
Okazało się, że oring wewnętrzny się rozpadł.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Mój Roverek już jeździ Zawór egr był zepsuty(oczywiście jeden mechanik sprawdził egr i wszystko co z nim związane i stwierdził że wszystko jest ok, więc naciągną mnie na kasę)Dobrze że teraz trafiłam na fachowy serwis boscha we Wrocławiu:)Dzięki za to forum i wszystkie rady:)
Odpiąłem przepływkę i jakby przestał się dławić,ściągnąłem też tą wacianą osłonę filtra powietrza(była strasznie brudna),ale to (jak pisałem wcześniej) charakterystyczne przyśpieszenie przy obrotack ok.2000 nie powróciło.Czy może wrócić przy włożeniu nowej,sprawnej przepływki?Czy to raczej wina czegoś innego?
No to mam problem,włożyłem całkiem nowy przepływomierz i nowy filtr powietrza i dławienie powróciło Co może być przyczyną że dławi się przy sprawnej przepływce a po odpięciu przestaje?Może dławienie to złe porównanie,to efekt jakby ktoś lekko naciskał mi co jakiś czas pedał hamulca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum