Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:46 [R25] Porwana folia wewnątrz drzwi - zastąpić matami?
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam Roverkowiczów
Jak w temacie mam porwaną folię znajdującą się wenątrz drzwi. Myślałem żeby po prostu ją posklejać ale przejrzałem kilka tematów na temat wygłuszania drzwi i pomyślałem żeby całkowicie pozbyć się tej folii i przykleić jakąś matę.
Nie chcę się bawić w wygłuszanie drzwi po wewnetrznej stronie a tylko nakleić arkusz takiej maty zamiast tej folli.
Dlatego mam pytanie jaka mata będzie do tego najlepsza. I czy taki zabieg dodatkowo coś tam wygłuszy czy lepiej szukać kawałka folli dociąć i nakleić jak oryginał?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
załóż matę zamiast folii a i tak poczujesz różnicę Ja zakładałem taką z dodatkowym filcem i byłą zdecydowana poprawa jeśli chodzi o brzmienie audio oraz niewielka jeśli chodzi o hałas myślę, że czy założysz miękką czy twardą to i tak każda z nich spełni swoją rolę
Brt dzięki za sugestię. ale tak właśnie przeglądam na internecie te maty i wszystkie są w małych formatach, średnio 50 cm x 25 cm, nie da rady kupić dużego jednego formatu?
To jeszcze ostatnie pytanie rozumiem że kleiłeś je w ten sposób że jedna mata zachodziła na drugą (coś jak dachówki) a folii się pozbyłeś całkowicie. czy może folię zostawiłeś i dopiero na nią te maty kleiłes?
Ja po tym jak mi wybili szybę z boku odrysowałem sobie wytłoczenie na kartonie.
Wyciąłem w zwykłej folii (Takiej jak to się pomidorki pod nią trzyma )
Całość do drzwi przykleiłem u uszczelniłem taśmą z bandażem do klejenia węży ładnie docinając nożykiem tapicerskim.
Spisuje się to naprawdę świetnie, a kosztuje grosze.
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 18:53
Ta fabryczna folia, przyklejona jakimś kitopodobnym badziewiem, jest jednym wielkim nieporozumieniem. Wywalić, założyć maty. Będzie i szczelnie i cicho i fabryczne głośniki zagrają przy okazji o niebo lepiej
BRT pisał o matach z filcem. Co prawda nie chce wykleić wnętrza drzwi a tylko tam gdzie jest folia ale czy filc nie nasiąknie wodą? w drzwiach przecież zbiera się wilgoć.
wiem że będzie lepiej ale dalej się zastanawiam nad tymi matami z filcem. pod tapicerką w dzwiach nie powinno być wilgoci(?). a efekt byłby pewnie lepszy niż same maty bez filcu.
Nie polecam Tobie z filcem.
Woda (np. z deszczu) spływa sobie po szybie i zawsze trochę jej jednak wleci pomimo uszczelek do drzwi, po to w sumie na dole drzwi są kanaliki.
Przy zmiennej temp. ta woda skrapla się w drzwiach.
Wiadomo co się stanie jak będzie filc. Zwłaszcza w zmienne wiosenne temperatury.
Zapach stęchlizny o poranku gdy włączysz ogrzewanie.
Proponuję po zdarciu maty solidnie zabezpieczyć drzwi.
Ja wymyłem szmatą i dałem na to bitex w sprayu.
Auto postało dzionek na słoneczku bez boczków.
Potem pozakładałem folię i boczki.
Na ileś latek będzie spokój z rudą.
Ja zamiast folii dałem taką gąbkę od panele i przykleiłem silikonem.
Gąbka chłonie wodę więc się tam nie nadaje. Chyba, że chodzi o taką prasowaną gąbkę (bo czasami pod panele też się taka zdarza, ale jest droższa) to jeszcze można nad nią się zastanawiać. Tak samo jak filce, itp. -też się nie nadają. Fabrycznie tam jest montowana folia właśnie po to żeby do obicia się woda nie dostawała. Taką folię można kupić w marketach budowlanych. Jest np w castoramie w żółtym kolorze lub czarnym. I można kupić z metra więc nie ma problemu z klejeniem kawałków.
co Wy piszecie ... niby jak ma nasiaknąć wodą, skoro filc idzie na zewnątrz tej podziurkkowanej blachy wewnętrznej drzwi, od strony boczku. A od wnętrza drzwi (tam gdzie może ściekać woda z szyby itp.) jest ta część bitumiczna maty.
Witam
Po pierwsze pod panele nie stosuje się gąbek. Może to być pianka, z folią lub bez, w zależności czy podłoże jest narażone na wilgoć. Zamiast pianek obecnie stosuje się podkłady z polistyrenu ekstrudowanego, jak również z prasowanego pyłu drzewnego. Zasada zawsze jest taka sama, gdzie podkład jest narażony na wilgoć stosuje się folię paraizolacyjną.
Po drugie filc też chłonie wilgoć, czy to bezpośrednio czy też na skutek skraplającej się pary wodnej, jeśli nie będzie miał możliwości odparowania to skutek wiadomy.
Reasumując albo mata nie chłonąca wilgoci, lub zastosować folię i na to jakiś podkład wygłuszający.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum