Wysłany: Sob Gru 25, 2010 14:44 [214] podswietlenie nog ,pomoc?
Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
witam chcialbym zrobic sobie podswietlenie nog w moim roverku ,zakupilem takie neonki czy jak to nazwac tylko nie wiem do czego to przymocowac i czym najlpepiej i jak rowniez gdzie podlaczyc tak aby jak zamykam dzwi to one przygaszaja poniewaz jestem laikiem elektonicznym wiec licze na wsza pomoc .
_________________ sew
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 25, 2010 14:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ten caly kit ma wejscie na zapalniczke, patrzales jak to dziala w ogole? Podlaczales?
Ja bym zrobil tak.
1. W jakis sposob zamontowal te lampki. W najgorszym przypadku na jakies trytyki do plastików pod nogami czy jak. Najlepiej bezinwazyjnie, czyli tak bys mogl w razie czego zdemonotowac bez niszczenia jakiegokolwiek elemenetu wnetrza.
Montaz ten to tylko i wylacznie Twoja sprawa.
2. A podlaczenie do instalacji zrobil bym pod lampke wewnatrz. Jako, ze nie chcialoby mi sie przy bezpiecznikach szukac odpowiedniego przewodu podpial bym sie pod sama lampke (czyli demontaz podsufikti i slukow:) albo pod czujnik w drzwiach
Kurde nie da sie tak przez neta wytlumaczyc Ci gdzie co i jak masz podpiac. Po prostu pod plusa i minusa;) tyle. Najlepiej wez jakiegos kolege w miare ogarnietego kup dwa piwa i do dziela:)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pierwsze słyszę o takiej dziedzinie więc też jestem laikiem.
Skoro kupiłeś to urządzenie to powinieneś mieć instrukcję montażu. Nikt nie wie co za badziewie kupiłeś co się dokładnie w nim znajduje co jest z czym połączone.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
ja to zrobiłem inaczej, kupiłem listwę led, trochę kabla, parę konektorów i i gotowe
taśma rzep, i liste do prowadzenia kabli, koszt jaki mnie wyniósł to max. 30 zł
co do podłączenia masz 4 wyjścia
a) do krańcówki( przycisk na słupku) ale wtedy oświetlenie się zapala tylko jak otwierasz drzwi i jak zamkniesz od razu gaśnie
b) podłączyć się do lampki oświetlenia, jeżeli nie masz szyberdachu trochę ciężej przewody poprowadzić, ale dzięki temu jak naciśniesz przycisk otwarcia na pilocie to podświetlenie nóg włączy sie razem z lampką i później ładnie wygaśnie i podczas jazdy możesz normalnie używać lampki wewnątrz,bo podświetlenie się nie zapali ( ja tak mam) ważne przy tym,żebyś miał multimetr(miernik cyfrowy) żebyś wiedział gdzie prąd płynie jak otwarcie z pilota i normalne, oczywiście,że przy tym jak otworzysz drzwi a lampka nie będzie się paliła podświetlenie się zapali no lampka też sie zapali
to samo jak będziesz miał włączony silnik,ale przy włączonym silniku i otwarciu drzwi lampka i podświetlenie będzie sie paliło jak będą drzwi otwarte
c) podłączyć sie do diody, która oświetla stacyjkę, działa tak samo jak lampka,ale nie pamiętam jak jest przy włączonym silniku
d) na chama + i - z aku na + zakładasz przycisk i sam włączasz
najlepsza opcja to B
gdyby Ci sie chciało przyjechać do Łodzi to pomogę Ci to założyć
a ja sobie kupiłem neonki na allegro.pl z diodami 5mm i rurką gumową i przymocowałem je opaskami elektrycznymi. pod siedzeniami do pręcików metalowych a pod nogami od strony kierowcy do uchwytów schowka bezpieczników, a od pasażera do wiązki kabli. jutro wieczorkiem moge wrzucić fotki. a instalacje robiłem sam i jest pod osobny włącznik.
sew87 Dyskusja rozpoczęta przeze mnie a właściwie "skarbnica" wiedzy na temat podświetlenia nóg oraz możliwe podłączenia znajduje się TUTAJ
Ze ściemnianiem będzie pewnie problem bo do "neonów" bo widzę w nich chyba LED'y w środku, masz sterownik na 12v, jak jego "ściemnisz" to bardzo możliwe że przy spadku napięcia układ po prostu przestanie działać i światło zgaśnie nagle, bez efektu. Co innego gołe diody z rezystorami i na ściemniacz....
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
a co to takiego opaski elektryczne? pierwsze w zyciu slysze o takich opaskach.
sew87, z mozliwosci opisanych przez Harry-ego najsensowniejszym roziwazaniem jest podlaczenie sie pod lamke podsufitki...ALE...wprost pod dwa piny trzymajace zarowke!
Wtedy masz pewnosc zachowania sie oswietlenia pod nogami tak samo jak zarowki w podsufitce. A nie jak Harry, pisze, ze:
Harry napisał/a:
przycisk otwarcia na pilocie to podświetlenie nóg włączy sie razem z lampką i później ładnie wygaśnie i podczas jazdy możesz normalnie używać lampki wewnątrz,bo podświetlenie się nie zapali ( ja tak mam)
POZDRO
PSdomel101, miales fotki wrzucic...czekamy
Wtedy masz pewnosc zachowania sie oswietlenia pod nogami tak samo jak zarowki w podsufitce. A nie jak Harry, pisze, ze:
Harry napisał/a:
przycisk otwarcia na pilocie to podświetlenie nóg włączy sie razem z lampką i później ładnie wygaśnie i podczas jazdy możesz normalnie używać lampki wewnątrz,bo podświetlenie się nie zapali ( ja tak mam)
w roverach masz tak,że jak otworzysz auto z centralnego to zapala sie lampka wewnątrz
i wtedy też u mnie zapala się podświetlenie nóg, z tego co kojarzę to po ok. 30 sekundach światło się przygasa samoczynnie
natomiast jeżeli siedzisz w aucie i włączysz lampkę wewnątrz to podświetlenie sie nie zapali tak samo jak będzie uruchomiony silnik, tzn. podświetlenie nóg działa u mnie na otwarcie drzwi. zrobiłem to dlatego,że jak podczas podróży pasażer będzie czytał mapę to nie będzie tak jasno w aucie i normalnie będzie można prowadzić
jeżeli nie wiesz dokładnie o co mnie chodzi to ustaw włącznik lampki w środkowej pozycji
i zobacz jak wtedy śię 'zachowuje' światło
A podlaczenie do instalacji zrobil bym pod lampke wewnatrz. Jako, ze nie chcialoby mi sie przy bezpiecznikach szukac odpowiedniego przewodu podpial bym sie pod sama lampke (czyli demontaz podsufikti i slukow:) albo pod czujnik w drzwiach
Zastanawia mnie ten komentarz. Czy łatwiej zdemontować podsufitkę i słupki, czy znaleźć bezpiecznik?
Moje rozwiązanie jest takie. Podłącz sobie to jak będziesz chciał i załóż gumiaki, bo w nich nie porazi Cię prąd. Do tego na drzwi pasażera walnij naklejkę: Uwaga! Grozi porażeniem prądem. W ten sposób unikniesz dalszych pozwów sądowych w przypadku wypadku, albo po prostu zastanów się po co Ty to kupiłeś w ogóle..
[ Dodano: Sob Kwi 02, 2011 19:27 ]
Chłopaki Golfy Wam się robią z tych dwusetek pomału, a te neonki z pierwszego zdjęcia kojarzą mi się z Polonezem Caro z czarnymi szybami i łupiącym umpa umpa.
[ Dodano: Sob Kwi 02, 2011 19:28 ]
Ha! Zauważyłem właśnie, że one mają funkcję migania w rytm muzyki
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
aż się boję gdzie Ty na dyskoteki chodzisz bo to w ogóle nie przypomina dyskoteki no chyba, że jakieś remizowe bo nigdy nie byłem i nie wiem jak to się ma
Jak już gdzieś napisałem, gratulacje panowie w dobrą strone zmierzacie z tymi neonowymi podświetleniami, teraz tylko chrom napisy strobo w grila i neony przez okna I na remize atak
Ja proponuje na dach flaminga neonowego a`la The Sims
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum