Wysłany: Sro Cze 10, 2009 09:26 [R75] Uszkodzona kontrola trakcji
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000
Witam, od jakiegoś roku świeciła mi się ciągle na pulpicie kontrolka od kontroli trakcji. Nie mogłem tez jej włączyć bądź wyłączyć przyciskiem. Po podpięciu do komputera pokazał się komunikat prawdopodobieństwo uszkodzenia modułu ADS, jednak elektryk stwierdził że moduł działa i rozłożył ręce. Ktoś może wie co z tym fantem zrobić?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 08, 2010 17:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 09:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zobacz wtyczkę od dołu na siłowniku na prawej stronie podszybia (od niego idzie linka do przepustnicy) miłem ja zardzewiałą (wtyczkę) i u mnie też zatrzask jest trafiony i wypadała przymocowałem ja na gumę
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 10:41
a jak to nie pomoże, to sprawdż zamocowanie linki na przepustnicy i ściągnij pokrywę modułu-siłownika, tego na podszybiu, bo najczęściej tu następuje zerwania linki a nawet rozwalenie jej zaczepu.
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
blazi [Usunięty]
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 12:07
U mnie kontrolka się świeciła cały czas bo w siłowniku sterowania przepustnicą (ten na podszybiu po stronie pasażera) z jakiegoś powodu zablokowały się kółka zębate które są wewnątrz tego elementu. Rozebrałem i złożyłem (nadal nie wiem czemu się zablokowały) i teraz kręci - a kontrolka już tylko przy testowaniu zapala się na 2s.
Ja bym proponował zacząć od tego siłownika, sprawdź czy w ogóle działa (12V na styki i zobaczysz czy kręci), potem posprawdzaj linki, mechanizm przy przepustnicy....i może coś wynajdziesz. Ktoś kiedyś jeszcze pisał o konieczności sprawdzenia połączeń (pod siedzeniem kierowcy oraz przy siłowniku sterowania przepustnicą) i potraktowania złączek jakimś preparatem usuwającym tlenki (żeby styk był lepszy).
Daj znać czy coś poskutkowało.
podpinam się pod temat.
Mój R ostatnio był podpięty pod komputer i wyskoczył błąd "ster. element ADS uszkodzony" czy jakoś tak
świeci mi się kontrolka kontroli trakcji cały czas, naciskanie guzika od kontroli trakcji w kokpicie nic nie daje.
Powiedzcie mi gdzie ten element jest a najlepiej jak on w ogóle wygląda bo jakoś nie mogę go zlokalizować (zdjęcia mile widziane)
MG TF 160 srebrny pocisk
Też się podepnę pod temat bo mi także kontrolka świeci i TC nie działa.
Komputer wskazuje na niesprawność siłownika, siłownik rozebrałem, złożyłem i podpięty pod napięcie ciągnie za linkę, przy przekręceniu kluczyka w stacyjce szarpie linkę ze dwa razy i to wszystko. Linka nie jest zardzewiała i lekko uruchamia przepustnicę. Zamierzam sprawdzić jeszcze ten potencjometr na przepustnicy.
Ale o jakie połączenia pod siedzeniem chodzi, które mają z tym coś wspólnego?
Piszcie proszę jeśli uda się komuś naprawić ten wynalazek co było przyczyną w danym wypadku.
shakesbeer, jak wszystko sprawne i siłownik też to pozostaje wizyta na T4 żeby ci kalibrację zrobili
MG TF 160 srebrny pocisk
[ Dodano: Sob Lut 02, 2013 14:56 ]
Czy ktoś mi podpowie gdzie znajdę reperaturkę do siłownika? Gdzieś w necie widziałem przekładnie nowe od bmw. Poszukuję właśnie tych przekładni lub oznaczenie katalogowe tych że kompletu przekładni.
U mnie kontrolka się świeciła cały czas bo w siłowniku sterowania przepustnicą (ten na podszybiu po stronie pasażera) z jakiegoś powodu zablokowały się kółka zębate które są wewnątrz tego elementu. Rozebrałem i złożyłem (nadal nie wiem czemu się zablokowały) i teraz kręci - a kontrolka już tylko przy testowaniu zapala się na 2s.
Ja bym proponował zacząć od tego siłownika, sprawdź czy w ogóle działa (12V na styki i zobaczysz czy kręci), potem posprawdzaj linki, mechanizm przy przepustnicy....i może coś wynajdziesz. Ktoś kiedyś jeszcze pisał o konieczności sprawdzenia połączeń (pod siedzeniem kierowcy oraz przy siłowniku sterowania przepustnicą) i potraktowania złączek jakimś preparatem usuwającym tlenki (żeby styk był lepszy).
Daj znać czy coś poskutkowało.
Witam mam problem z kontrolą trakcji. Od niedawna zapala mi się kontrolka, że ABS nie działa i trakcja jest zepsuta. I oczywiście trakcja nie działa przy zrywniejszym ruszeniu koła boksują.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum