Wysłany: Pon Maj 09, 2011 11:50 [R420 D 1997r.] Duże spalanie?
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam.
Jak to jest z tym spalaniem. Ostatnio wyszło mi na trasie 6.49 l/100km. Wszyscy piszą, że maja spalanie poniżej 5 litrów. Co może powodować takie spalanie i co zrobic by spalał mniej. Na trasie jechałem z prędkością max 130 km/h.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 11:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wszyscy ? czyli kto ?
spalanie troszkę duże - to fakt.
Filtry do sprawdzenia.
Rozmiar opon ma również znaczenie.
Przepływomierz - czy nei jest zabrudzony troszkę.
można sprawdzić czy wszystkie przewody paliwowe na całej długości są całe i czy nigdzie nie cieknie.
Kiedyś jechałem 90 km/h i wyszło 5.6 l/100. Nie wiem, czy w tym aucie z popmpą mechaniczną przepływomierz ma wielki wpływ na spalanie.
Czytam na forum rożne posty i użytkownicy piszą o spalaniu poniżej 6 litrów, czyżby jeździli tylko do 90 km/h?
Rozmiar opon nominalny na alusach 195/55 R15
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 18:31
Z moich wyliczeń w ubiegłym roku w trasie 5,5 l/90-120km/h
Ale .. coś ostatnio tez mi łyka trochę więcej 6,5 l wychodzi i delikatnie skaczą obroty (na obrotomierzu praktycznie nie widać ale słychać że delikatnie skaczą) może coś powoli w pompie wysiada (czujnik temperatury paliwa może)
Na chwile obecna nie wnikam 6,5 l to jeszcze nie tragedia jak zacznie 8 l pić to zacznie się grzebanie albo na odwyk pójdzie
[ Dodano: Pon Maj 09, 2011 19:31 ]
mirwin napisał/a:
Wszyscy piszą, że maja spalanie poniżej 5 litrów
nie wierze w takie rzeczy takie spalanie to chyba na autobanie i na tempomacie max 90 km/h ustawione plus auto bez pasażerów i bagażu.
Wyżej napisałem jaki najlepszy wynik udało mi się osiągnąć na Polskich drogach bez szaleństw to 5,5 l i myślę że to jest realne spalanie R400
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum