Wysłany: Nie Cze 05, 2011 21:59 [R214SI] Pomoc dotyczaca naprawy silnika.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Niedawno strzelila mi uszczelka pod głowica i silnik "nabral wody" z chlodnicy, moja "wspaniala" siostra przejechala jeszcze jakies 40 km dolewajac plynu i wody destylowanej. Mam pytanie do was czy lepiej sie oplaca wymienic silnik, czy robic ten. Przed usterka chodzil swietnie, ale teraz mam watpliwosci co do jego poprawnego dzialania. Wiadomo najporosciej sprawdzic to u mechanika, ale to sa koszty. Co sadzicie?
Ostatnio zmieniony przez ArO Nie Cze 05, 2011 22:21, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 21:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A potem na forum lądują tematu "Rover to szmelc, kupiłem i już nie działa"
Wszystko da radę, ale ja mogę jedynie pomóc w naprawie, nie jestem zwolennikiem takiego postępowania, jeśli nie będzie się temu zapobiegać to coraz więcej aut będzie z takimi silnikami "igła".
Najpierw spuść płyn chłodniczy i zdejmij głowicę (stopniowo luzuj śruby głowicy, tak jak byś ją przykręcał tylko w odwrotnym kierunku kroki).
Zobacz jak wygląda wnętrze, a najlepiej zrób zdjęcie zdjętej uszczelki i głowicy. Zrób dobre i szczegółowe zdjęcia między innymi cylindrów.
Pamiętaj, im lepsze zdjęcie tym więcej można zobaczyć i stwierdzić.
Pewnie masz mocny majonez zamiast oleju? Silnik się przegrzewał czy nie?
sorry za ot, ale w kwestii siostry to moja kiedyś jadąc moim R zamiast z 4 na 5 wrzucić to ona chciała wsteczny wsadzić przy (~80-90 km/h, sic!) na szczęście skrzynia odbiła i skończyło się tylko na mocnym pierd... też mnie to wiele nauczyło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum