Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2002
witam jestem wlascicielem rovera 25 z 2002 roku auto jak narazie sprawuje sie bardzo dobrze ale wracajac do tematu kiedy go kupilem niewiedzialem ze auto ma abs dopiero wczoraj przy wymianie zawieszenia zobaczylem ze ma caly osprzet do abs'u niestety niedziala od czego moge zaczac zeby zadzialal ?
Ostatnio zmieniony przez shadow Sro Cze 08, 2011 21:26, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 08, 2011 16:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Cze 08, 2011 19:42
wsrodku bezpiecznik jest dobry bo sprawdzalem ten pod maska wyglada ze ok ale i tak go wymienie i zobaczymy wezme sie zato jutro albo wpiatek dam znac co i jak
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 02:06
wlasnie chyba nie ale dla pewnosci sprawdze rano, dzisiaj niemialem czasu ale dziwne skoro mam przeguby pod abs i czujniki
[ Dodano: Czw Cze 16, 2011 03:06 ]
dzisiaj wreszcie mialem czas zajzec pod maske i niemam takiego czegos u siebie dlatego abs'u niemam i wszystko jasne
Chciałem wznowić temat Mi abs nie działa Posiadam roverka 200 1.4 rocznik '98. Abs pod maską jest ale wczoraj i dzisiaj próbowałem ostre hamowanie i zawsze blokowało mi koła (bez charakterystycznego odbijania pedału hamulca). Próbowałem na mokrej jak i na suchej nawierzchnii przy prędkościach ponad 50 km/h. Gdzie może leżeć usterka ? Kontrolka abs'u mi się nie świeci (nigdy). Natomiast wszystkie bezpieczniki są ok (również te pod maską). Od czego zacząć poszukiwania problemu ? Dzięki z góry za rade !
sprawdz przeguby moze sie pierscienie posypaly na nich i wloz zarowke
Zacząłem od żarówki... Ściągnąłem maskownice od zegarów i obróciłem w celu wymiany żarówki - nie było co wymieniać ! Żarówki od abs jaki srs nie mam
(sorry, że podłużnie ale zdjęcie nie chciało się inaczej dodać )
Najpierw pomyślałem "ale jaja, nie mam abs ", ale spojrzałem pod maskę:
Popatrzyłem jeszcze raz na żarówki i okazuje się, że jest ślad używania w tym miejscu żarówki (widać na zdjęciu), zarówno dla abs jak i dla srs. No i mam koncepcję taką, że ktoś przy tym majstrował Może abs i srs jest uszkodzone, dlatego najłatwiej wyjąć żarówkę ?
ps. sprawa druga:
Świeci mi się kontrolka "niezamknięcia drzwi":
Ale drzwi są zamknięte Kontrolka dopiero gaśnie, kiedy zapalam światła (albo w pozycji postojowe, albo w pozycji mijania). Co to może oznaczać ? Że ktoś ścieżki połączył ?
coś pomajstrowane ostro. do SRS i ABSu kup po żarówce za grosze wsadz i zobaszycz co wtedy.
Ostatnia kontrola oznacza niezamknięcie klapy bagażnika, drzwi nie sprawdza.
a te żarówki można kupić razem z tymi "czapeczkami" plastikowymi (od tyłu) ? Bo jeśli nie, to jak mam te żarówki zamontować ?
EDIT: właśnie... jakie tam są żarówki ? Bo już sobie wszystko poskręcałem z powrotem i nie chce mi się sprawdzać A po żarówki najprędzej i tak pojade dopiero w poniedziałek/wtorek...
A co do klapy to poszukam gdzie leci wiązka z kablami w bagażniku i sprawdzę czy któraś nie jest przecięta
Zabrałem się za to i kupiłem na allegro żarówki (czekam aż przyjdą). Sprawdziłem wiązkę kabli w bagażniku i faktycznie było co lutować Jednakże, kontrolka od klapy bagażnika teraz cały czas nie świeci (ani przy zamkniętej, ani przy otwartej klapie) Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie pod kierownicą (nie wiem który odpowiada za tą kontrolkę), ale wszystkie są ok. Macie jakieś pomysły co to może być ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum