Wysłany: Nie Mar 13, 2011 18:30 [R75] Centralny zamek nie działa
Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam!!! Podczas mrozów ok 4 tyg.temu przestał mi działać centralny zamek.Myślałem ,że jak zrobi się ciepło wszystko wróci do normy ale niestety.
Zdjąłem dzisiaj boczek od strony kierowcy z myślą ,że może jest tam trochę wody ale było suchutko.Zdarza się ,że zamek czasem zadziała ale to baaaardzo rzadko.
Czy to pilotem czy przyciskiem w kabinie-bez różnicy.
Problem jest również ze światłem w kabinie.Ono też nie chce działać a jak już się czasem zapali to jest takie "przymulone".
Co to może być???
Sebastian
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 21:44, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 18:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
z pilota nie mogę otworzyć nic-raz na sto razy się uda.Z kluczyka otwierają się tylko drzwi kierowcy.Nie działa również przycisk do otwierana bagażnika i też raz na 100 uda się go użyć.Pozostałe drzwi też nie chcą się otwierać często także nie chcą się otworzyć nawet wewnętrzną klamką...
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 09:06
sebol11 napisał/a:
właśnie z tamtej części ostatnio wydobywało się dziwne "pykanie" więc będę musiał to sprawdzić-dzięki:/
Prawdopodobnie masz problem z którymś przekaźnikiem znajdującym się w środku BCU. Przekaźniki są wlutowywane więc jest mały problem z ich wymianą, jak również rozebraniem w celu wyczyszczenia styków. Rozbierając musisz uważać abyś czegoś nie uszkodził bo może być kosztowna zabawa. Jak się ociepli będę rozbierać swoje BCU i zobaczę jak wygląda płyta, luty i jak wyglądają przekaźniki ponieważ czasami też mam problemy z otwieraniem.
Napisz co udało Ci się zrobić.
żeby się w ogóle dostać do tego modułu to trzeba zdemontować skrzynkę z bezpiecznikami? Robiłem dzisiaj podejście ale bez jej demontażu nawet nie idzie rękę wcisnąć powyżej...
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 12:31
sebol11 napisał/a:
żeby się w ogóle dostać do tego modułu to trzeba zdemontować skrzynkę z bezpiecznikami?
Nie trzeba. Demontujesz schowek pasażera. Odkręcasz 4 śruby torx widoczne po otworzeniu schowka. Następnie odrywasz wyłożenie w schowku na szerokości ok 2cm od krawędzi i odkręcasz następne trzy śruby torx. Schowek wychodzi i masz dostęp do BCU.
właśnie z tamtej części ostatnio wydobywało się dziwne "pykanie" więc będę musiał to sprawdzić-dzięki:/
Prawdopodobnie masz problem z którymś przekaźnikiem znajdującym się w środku BCU. Przekaźniki są wlutowywane więc jest mały problem z ich wymianą, jak również rozebraniem w celu wyczyszczenia styków. Rozbierając musisz uważać abyś czegoś nie uszkodził bo może być kosztowna zabawa. Jak się ociepli będę rozbierać swoje BCU i zobaczę jak wygląda płyta, luty i jak wyglądają przekaźniki ponieważ czasami też mam problemy z otwieraniem.
Napisz co udało Ci się zrobić.
Jak to może być kosztowna zabawa? To jak ten moduł jest uszkodzony to nie wystarczy kupić drugi na allegro? Trzeba jeszcze później go programować czy coś??
Centralny nie otwiera mi tylko drzwi pasażera z przodu, ani z pilota ani z kluczyka ale zamykać zamyka. Otwieram te drzwi tylko za pomocą klamki od wewnątrz auta. Co się mogło stać ? Coś się przyblokowało z mechaniki czy raczej elektronika ? Gdzie szukać usterki ?
Tylko jeszcze muszę znaleźć temat o rozbebeszeniu boczku
[ Dodano: Sob Cze 18, 2011 11:36 ]
A jak wyjąć zamek z drzwi ? Muszę coś kombinować z szybą i prowadnicami czy wyjdzie bez problemu ?
[ Dodano: Czw Lip 14, 2011 21:02 ]
Panowie, pytanie mam jeszcze jedno. Czy prawy przód zamek pasuje z innego rovera np 25, 45 a może całkiem innego np landrovera ?
pasuje od mini coopera poszukaj w przyklejonym wątku o częściach
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Wyjąłem i stwierdziłem że trzeba go wymienić ( zamek ) lub wymienić sam silniczek. Jak kupię drugi zamek dokończę a na razie jeżdżę z porozbieranym boczkiem
[ Dodano: Sob Lip 23, 2011 17:10 ]
Naprawiłem. Zamek kupiłem z angola za 70 pln na szrocie i przełożyłem. Wszystko działa
Witam. Mam problem z zamkiem przy drzwiach od kierowcy.. mianowicie, nie moge go otworzyc ani zamknąć przyciskiem w samochodzie, a z pilota moge go tylko zamknąć..reszta zamkow dziala poprawnie..dodam ze stalo to sie z godziny na godzine..rano dzialal normlnie po 2 h juz nie chcial sie otworzyc..dzien wczesniej odpinalem akumulator na jedna noc, moze ma to jakis zwiazek??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum