Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2007 Posty: 79 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 22:16 MG ZS zamiast ZR
siema,
do głowy przyszedł mi szatański pomysł, który mam nadzieję obalicie lub pochwalicie.
Chciałbym po 2latach zamienić mojego ZR na ZS. Koniecznie iDT, prawdopodobnie po lifcie, a jeśli się uda to w budzie hatchback/liftback (widzianej tylko na zagranicznych forach).
Powód zmiany: mile widziane tylne drzwi, potrzeba ciszy w środku, ma mniej męczyć na trasie (rocznie robię >30tys.).
Poznałem chyba wszystkie kaprysy ZR-ki ale ciekaw jestem na co chorują ZSy
Z jakiegoś powodu wydaje mi się, że ZS są znacznie mniej popularne od mniejszego i większego brata - może ktoś miał możliwość porównania i podzieli się opinią
_________________ Paweł S.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 22:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jakiś czas temu chciałem kupić MG ZR lub R 25, nawet kilka oglądałem. Niestety wydał mi się za mały. Przez przypadek znalazłem MG ZS. Dużo więcej przestrzeni, pojemny bagażnik i komfort jazdy. Kupiłem i jestem zadowolony. O silniku diesla nic ci nie powiem bo ja szukałem benzyny.
Na plus dla MG ZS poliftowy przemawia to, że jest po prostu piękny. Dla mnie jedynym minusem jest, że jeśli będzie broń boże jakaś stłuczka/wypadek o części nie będzie tak łatwo.
Powód zmiany: mile widziane tylne drzwi, potrzeba ciszy w środku, ma mniej męczyć na trasie
Ta buda wraz nie jest tak cicha. Na pewno będzie ciszej niż w ZR ale bez wielkiego kroku na przód. Jak się robi za jednym rzutem sporo km to daje się we znaki szum i inne rzeczy. Fakt że po drodze płynie lepiej inaczej wybiera nierówności.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
jakaś stłuczka/wypadek o części nie będzie tak łatwo
a wrecz tragedia z cena jak juz cos jest
[ Dodano: Pon Lip 18, 2011 20:32 ]
greg-si napisał/a:
Fakt że po drodze płynie lepiej inaczej wybiera nierówności.
wydaje mi sie ze zs ma twarde zawieszenie ale jeszcze to bardziej wglebnie sprawdze
[ Dodano: Pon Lip 18, 2011 20:45 ] ladny
ogolnie na pierwszy rzut oka ładny kolor i body kit taki jak mi sie marzy
ale flagi wyrabane w kosmos z wysokoscia
no i przy 40tys po wymianie rozrzadu:D
ja jakoś moim nie narzekam, aczkolwiek jeszcze sprzęgło prosi o wymianę (niebawem będzie nowe), to mogę powiedzieć, że z tymi 113KM i 260Nm to auto lata ładnie, wyprzedzanie np. na 5 biegu przy 80km/h to jest bajka - po prostu wciskasz gaz, bez redukcji i to auto od razu reaguje, nim się obejrzy to już po wyprzedzaniu
Jeżeli chodzi o hałas w trakcie jazdy, powiem tak: magiczna granica ok. 130-140km/h, powyżej to już czasem się zastanawiam czy dachu nie zgubiłem
Szum powietrza mogę porównać do Celicy Vgen (drzwi bezramkowe), w Zs'ce jest troszkę lepiej , ale mogłoby być jeszcze lepiej. Osobiście myślę, że może to być (przynajmniej w moim przypadku) kwestia wymiany uszczelek drzwi, bo są luźne, a jak się je porządnie ułoży to każdej brakuje ok. 1cm (mocno oszczędzali przy produkcji tego modelu).
Jeżeli chodzi o zawieszenie, to oczywiście jest twardsze niż w 45-tce, ale tragedii nie ma
A orientuje się ktoś jak wygląda mechanizm okien? Tzn czy coś zmienione zostało od czasu R200?
Bo u mnie jest trochę kiepsko to rozpracowane bo silnik gdy zamknie szybkę to napiera na belkę w drzwiach i ją odgina, przez co cała konstrukcja się odkształca i wszystko szumi.
Zamontowany jest może jakiś ogranicznik skrajnych położeń?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2007 Posty: 79 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 19, 2011 07:39
greg-si napisał/a:
borek88 napisał/a:
wydaje mi sie ze zs ma twarde zawieszenie ale jeszcze to bardziej wglebnie sprawdze
No ma ale to w niczym nie przeszkadza. Zresztą przesiadka jest z ZR który też ma zrobione coś z zawieszeniem.
Diesle ZR-rowe cieszą się jeszcze twardszym zawiasem od benzynowych. U mnie na każdym ziarnku piachu na drodze miałem wrażenie, że chce mi wszystkie plomby w zębach usunąć
Na szczęście znalazł się na forum właściciel 25tki w dieslu, z którym zamieniliśmy się na kolumny mcpersona i auto stało się używalne.
Nie wiem czy w przypadku ZS też bym się zdecydował na taki zabieg. Jechałem 45tką i mam wrażenie, że biorąc średnio ciasne zakręty nawet o 20-30 kmh wolniej niż ZR, to auto chce się wywrócić na dach.
Hałas to sprawa bardzo względna, dla mnie 140 to próg nie tyle słyszalności co bólu
Silnik i wydech sobie, ale opływowość (a raczej jej brak) sobie.
U mnie (najpierw 200, później ZR) stałym punktem programu były usterki przepływomierza, zamków w drzwiach (chrupanie), wiązek w drzwiach i klapie, grzania w zimę po 30km. Czy pod względem elektrycznym właściciele ZSów też narzekają?
Czy pod względem elektrycznym właściciele ZSów też narzekają?
Co prawda mojego mamy, bodajże, od kwietnia, ale póki co jeszcze nic złego z autem się nie działo.
Jedyne naprawy to wymiana żarówek w liczniku i wymiana wentylatorów chłodnicy, bo padnięte były i klima nie działała.
A jeżeli chodzi o szybką jazdę ZS'ką to jest to czysta przyjemność, auto trzyma się drogi aż miło
Taaa 0,4s gorszy czas do setki i wagon z węglem. Czasem za dużo się Rapt podniecasz tym dieslem weź się może przejedź czymś naprawdę mocnym to Ci przejdzie Co do tematu największa przewaga ZS nad ZR to zawias i mimo wielkości powinno się prowadzić bardzo dobrze i być bardziej komfortowe od ZR'a
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Widzę, że doskonale wiesz czym jeździłem, a czym nie. Po za tym przewaga wielowahacza nad belka w tym przypadku nie podlega dyskusji. Baa wystarczy poczytać opinię właścicieli ZR'a, jakoś nie wychwalają pod niebiosa prowadzenia tego auta. Nie każdy jara sie ze zrobienia pięciu kuni więcej czy lepszego o ułemak sekundy przyspieszenia dla innnych w trasie się liczy też komfort i wyposażenie, a tu raczej będzie przewaga ZS chociaż jak ma być naprawdę komfortowo i koniecznie xaoo chcesz zostać przy marce to szukał bym 75 lub ZT.
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum