Witam
Panowie mam taki problem,
jechalem na 70 okolo 150km/h, wiem ze to jest mandat 500zl + 10ptk. ale moj znajomy powiedzial mi, ze za takie wykroczenie moga mi nawet zabrac prawo jazdy jak przyjdzie mandat, czy to prawda? dodam, ze posiadam 3 kategorie;//
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 22, 2011 09:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
prawka ci nie zabiorą, chyba że punkty przekroczysz, to tak samo jakby cię złapał nieoznakowany radiowóz
maksymalny mandat za prędkość to właśnie 500zł i 10 pkt
Chodziło mu o dwukrotne przekroczenie prędkości, czyli jak na 50 jedziesz ponad 100 to... źle.
Ty to zrobiłeś, ale nie wiem jak się to prawo stosuje, trzeba by poszukać. Ale tyczy się to chyba tylko terenu zabudowanego.
ZTCW to nie ma takiego przepisu, który powoduje coś takiego "z automatu", ale za "szczególne osiągnięcia" Policja może zamiast karać mandatem to przekazać sprawę do sądu grodzkiego, z zarzutem "spowodowanie zagrożenia katastrofą w ruchu lądowym" i za to może zostać zatrzymane prawo jazdy.
Inny przypadek, to np. jeśli dostaniesz fotkę, gdzie oprócz prędkości np. wyprzedzasz przez ciągłą i na przejściu - wtedy suma punktów.
Ale jeśli to jest tylko fotka za prędkość, w miejscu, gdzie nie stwarzałeś jakiegoś szczególnego zagrożenia, to raczej dostaniesz 500 zł + 10 punktów i tyle.
Wstyd się przyznać, ale kiedyś zostałem zatrzymany w podróży służbowej za 105/50 i rozmowa zaczęła się od 700 zł i 12 punktów (dodatek za niewłaściwe użycie świateł drogowych), a skończyła na ustaleniu 400 zł i 10 punktów za samo przekroczenie prędkości.
O odebraniu prawa jazdy nie było mowy, bo owszem, był to teren zabudowany, ale środek dnia, długa prosta wieś z bardzo dobrą widocznością, a jedynymi "pieszym" w zasięgu wzroku był właśnie policjant z radarem.
Policjant chyba bardzo zdziwił się moją postawą, bo jak mnie zatrzymał i powiedział co i ile to nie dyskutowałem, tylko powiedziałem "wiem, rozumiem, głupio zrobiłem, proszę pisać" i sam w końcu na mandacie napisał najniższą możliwą karę za to wykroczenie.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum