Wysłany: Wto Sie 16, 2011 20:09 [R45] Olej do skrzyni biegów, wymieniać?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2003
Witam,
Z dniem dzisiejszym jestem posiadaczem ROVER-a 45 1.6 benzyna. Auto obecnie stoi w garażu ze względu na brak polskich tablic, które to odbieram za kilka dni. Z tego względu chciałbym przez ten okres powymieniać to co powinno być zrobione tuż po zakupie: filtry + oleje + rozrząd. Olej jaki chce zalać do niego to Valvoline 10W40, po użyciu wyszukiwarki doboru oleju na stronie valvoline.pl wyskoczyła mi informacja, że też powinienem wymienić olej w skrzyni biegów (Przekładnia manualna z mechanizmem różnicowym R65/1 -> Częstotliwość: Wymiana 175000 km / 84 miesiące) i moje pytanie w związku z tym czy to tylko dodatkowa informacja na stronie, że ten olej jest możliwy do wymiany i producent olejów zaleca jego wymianę co 175 tys. km, czy jednak są o zalecenia producenta, że wymiana tego oleju wymagana jest co tyle ile podano na stronie? Dodatkowo mam podane o punktach smarowania smarem/kalamitki, że zalecana jest ich kontrola co: 25000 km / 12 miesiące. Gdzie te punkty mogą się znajdować ?
Ostatnio zmieniony przez szoso Sro Sie 17, 2011 06:51, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 16, 2011 20:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
MG-ROVER nie podaje konkretnego terminu wymianu oleju w skrzyni, a wg niektórych materiałów nie należy w ogóle tego czynić. Dobrą praktyką jest jednak wymiana oleju w skrzyni co 80 kkm lub np. 5 lat.
Do skrzyni R65 leje się specjalny olej Peugeot-Citroen 75W80.
Wymienić nie zaszkodzi, tym bardziej że koszt nie jest wysoki.
Ja wymieniłem podczas wymiany sprzęgła.
Ja wymieniałem 3 razy:2 razy na elfa i 2 razy zmieniałem skrzynie, teraz mam shela i jest super a elfa omijam szerokim lukiem mimo to ze niektórzy mówią ze świetny olej to w mojej skrzyni sie nie sprawdził
Ja wymieniałem 3 razy:2 razy na elfa i 2 razy zmieniałem skrzynie, teraz mam shela i jest super a elfa omijam szerokim lukiem mimo to ze niektórzy mówią ze świetny olej to w mojej skrzyni sie nie sprawdził
Ja mam zalany olej Elfa do skrzyni i wszystko jest w porządku.
[ Dodano: Sro Sie 17, 2011 18:25 ]
Wprawdzie producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni, ale lepiej to zrobić.
Ale niefart . Wszystko porobione oprócz oleju w skrzyni i dziś się okazało, że ze skrzyni delikatnie zaczyna kapać po rozgrzaniu. Jak mam rozróżnić jaką mam skrzynię R65 cz IB5?
Jedyne oznaczenie jakie na niej znalazłem to: 5C/37/WUD-2029020 na białej kartce, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak ten symbol rozkodować.
OK już jestem prawie pewny, że mam R65 czy ktoś mógłby to jeszcze potwierdzić, na fotce zaznaczyłem najprawdopodobniej korek wlewu właśnie do skrzyni. Czy u posiadaczy R65 tez występuje taki korek?
OK, dziś samochód wstawiony na wymianę oleju + uszczelnienie (leciało z tyłu z zaślepki prędkościomierza - tak twierdzi mechanik). Zobaczymy jak będzie się dalej spisywać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum