Wysłany: Pon Sie 29, 2011 08:30 [Accord 2.0TD 99r] smar do przegubu wewnętrznego
Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam
Mam pytanie odnośnie wymiany (dodania) smaru do przegubu wewnetrznego. byłem na kanale i zobaczyłem że mam wszystko zasmarkane w smarze przy przegubie wewnętrznym. Nie było tez opaski zaciskowej na osłonie więc nie ma co się dziwic że go wybryzgało. Nigdy nie robiłem takiej ,,operacji'' stąd moje pytanie: jak się do tego zabrać? czy przeba wyciągać przegub czy można odgiąć tą osłone i napchać do środka smaru? oraz jaki smar kupić i jaki jest szacowany jego koszt. Dodam że fajnie by było bez wyciągania przegubu bo taki ze mnie fachura że będę miał pewnie problem ze złożeniem, a jak złoże to i tak pewnie połowe częsci zostanie Ale oczywiście jeżęli trzeba to jakoś przeżyję. wizyta u "lekarza" tez odpada ze wzgledu na kryzys z którego się jeszcze nie ogarnąłem i poprostu mam konkretną suszę w portfelu. z góry dziękuję i pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 08:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
opaski i smar można kupić za małe pieniądze w sklepie motoryzacyjnym myślę że do 30zł za wszsytko max, zmierz średnice przegubu gdzie potrzebujesz tą opaskę. Naładuj smaru, wyczyść zaolejone miejsca i zakładaj opaskę, ma być. Sprawdź czy nie nawaliło piasku do środka, jeśli tak to pasowałoby jednak wyciągnąć i wszystko wyczyścić
[ Dodano: Pon Sie 29, 2011 09:36 ]
ja raz na chwilę założyłem opaskę plastikową na osłonę przegubu i działała jakiś tydzień zanim zamontowałem metalową taką jak ma być
dziękuje za szybka odpowiedź. aha więc wystarczy, że odciągnę osłone i ładować smar (no oczywiście jak tego piachu tam nie będzie) do środka. a ładować go jakąś konkretną ilością czy tyle ile wlezie?
a ładować go jakąś konkretną ilością czy tyle ile wlezie?
tego Ci profesjonalnie nie doradzę ale myślę że na aucie to nie uda Ci się za dużo go naładować
pamiętaj by dokładnie wyczyścić miejsce gdzie siada na przegub osłona i trochę osłonę od wewnątrz ze smaru.
Niby nie powinna się zsunąć jak dobrze założysz i zaciśniesz opaskę ale lepiej jest przeczyścić ze smaru.
a jeszcze mam pytanie odnośnie tego smaru. jaki powinienem użyć? czy można mieszać smary? bo niewiem jaki był wcześniej a teraz jak chcę dołożyć to żeby się coś tam nie scięło czy cuś.
własnie wróciłem z motoryzacyjnego i Pan sprzedał mi smar do przegubów zawierający dwusiarczek molibdenu i powiedział mi że ten smar jest mieszalny z innymi i jest odpowiedni do uzupełnienia. Dokładnie to smar MolyWay Li 712. Cena 5zł
[ Dodano: Pon Sie 29, 2011 14:04 ]
hmm zastanawiam się czy jednak go nie wyczyścić jednak nie mam pojęcia jak wyjąć ten wewnętrzny przegub. ewentualnie jak sprawdzić czy jest w środku piasek lub jakis inny syf bo napewno prościej było by tylko dołożyć smaru. Palca wcisnąć i sprawdzić czy w smarze na paluchu sa drobinki piachu czy jak? naprawde znając mojem możliwości to coś spie...le nie mam pojęcia ile jeździłem bez opaski na osłonie (sama osłona jest w stanie idealnym). może kilka dni, miesięcy , lat smaru naprawde bardzo dużo wywaliło bo mam pół skrzyni uwalonej i nawet filtr paliwa od spodu jest od tego smaru.
Kulmas, jeśli w gumie jest jeszcze smar tzn że długo/szybko nie jeździłeś z rozwaloną opaską. Odchyl gumę i oczami sprawdź zawartość piasku, możesz włożyć palec i sprawdzić czy go nie ma. Jeśli jest to trzeba to wyciągnąć i umyć.
Jakbyś wyciągał to trochę roboty jest bo musisz wyciągnąć półoś i zrobić to na zewnątrz.
W zasadzie powiem Ci że mi się zdarzyło pare dobrych km zrobić z rozwaloną osłoną (tak konkretnie. I piasku nie było w środku.
Na 99procent wystarczy tylko że dowalisz smaru i założysz opaskę.
Jeśli piasek jest to na Twoim miejscu dałbym to komuś do zrobienia bo jak wyciągniesz półoś ze skrzyni to może wydobywać się olej ze środka, może być problem z odkręceniem łożyska koła itp
Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum