Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam,
Muszę w aucie wymienić lampy bo okazało się, że mam od anglika i do wymiany jest prawa strona tył i przód. Czy przy wymianie tylnych lamp wystarczy wymienić wkład na europejski lampy prawej, czy może prawej i lewej, a może wystarczy sama lampa tylna prawa w wersji europejskiej? Nie chciałbym wydawać pieniędzy na marne. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 08:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 10:29
leszczu, nie kłam jak ma przód z Anglika to wg prawa musi wymienić, ZTCP całą lampę, bo podobno wkładu się nie da przełożyć(albo przynajmniej nie tak łatwo)... inna sprawa że zmiana diagnosty pomoże kupić co najmniej rok spokoju... Leoon, ale generalnie jak Tył Ci kazał wymienić diagnosta to weź bejsbola i rozsmaruj mu łeb o asfalt - bo po co mu on skoro go nie używa bo co do tego że są identyczne to leszczu, miał rację
W sumie mam jakąś lampę przednią z połamanymi zaczepami w piwnicy... jakby ten wkład dało rade przełożyć to mogę udostępnić, tylko nie pamiętam która strona
leszczu, nie kłam jak ma przód z Anglika to wg prawa musi wymienić, ZTCP całą lampę, bo podobno wkładu się nie da przełożyć(albo przynajmniej nie tak łatwo)
Tylko, że ja o przodzie nic nie wspominałem, bo chyba logiczne, że trzeba wymienić całą lampę.
No i zmienić nie może diagnosty, bo musi jechać z tymczasowym do tego samego.
Tył jak masz od kogo to pożycz i przełóż 15min roboty. Na to już nikt w przyszłości nie spojrzy, a diagnosta odnotuje sobie homologację .
Przód niestety do wymiany.
Coś tam wspominał, że przeciwmgielne w takim wypadku są po złej strony. Powiem szczerze, że troszkę mnie "zdenerwował " i nawet nie patrzałem o co mu chodzi, jutro jak z roboty wrócę to popatrzę. Tak czy siak muszę coś z tym zrobić, bo za przegląd kasę już wyłożyłem i muszę znowu do niego jechać po uporaniu się z problemem aby mi podbił, do 19.10 mam czas
Nigdy nie jechałem za roverkiem we mgle i nie jestem pewny, ale czy czasem przeciwmgielne (czy przeciwmgłowe) nie są po obu stronach
Ja nie sprawdzę - bo mój stoi u lakiernika.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 189 Skąd: Chrzanów
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 18:40
bociannielot napisał/a:
W sumie mam jakąś lampę przednią z połamanymi zaczepami w piwnicy... jakby ten wkład dało rade przełożyć to mogę udostępnić, tylko nie pamiętam która strona
da sie przelozyc same szkla...ale sam tego nie zrobi...nie wiem gdzie mieszkasz LEOON bo jak cos moge podac namiar w okolicach slaska...za takie preloenie 100 zl koles bierze wiec jak kupisz tanio lampy z calymi szklami to sie oplaci...
Muszę w aucie wymienić lampy bo okazało się, że mam od anglika i do wymiany jest prawa strona tył i przód. Czy przy wymianie tylnych lamp wystarczy wymienić wkład na europejski lampy prawej, czy może prawej i lewej, a może wystarczy sama lampa tylna prawa w wersji europejskiej? Nie chciałbym wydawać pieniędzy na marne. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
A to są tylne lampy angielskie i europejskie? Dawno się tak nie uśmiałem
[ Dodano: Czw Paź 06, 2011 19:46 ]
EMERYT19 napisał/a:
bociannielot napisał/a:
da sie przelozyc same szkla...ale sam tego nie zrobi...nie wiem gdzie mieszkasz LEOON bo jak cos moge podac namiar w okolicach slaska...za takie preloenie 100 zl koles bierze wiec jak kupisz tanio lampy z calymi szklami to sie oplaci...
Szkło jest przezroczyste, więc co chcesz przekładać. Jak mniemam Leoon kupił już auto z takimi lampami, więc europejskich nie ma.
A to są tylne lampy angielskie i europejskie? Dawno się tak nie uśmiałem
[ Dodano: Czw Paź 06, 2011 19:46 ]
EMERYT19 napisał/a:
bociannielot napisał/a:
Szkło jest przezroczyste, więc co chcesz przekładać. Jak mniemam Leoon kupił już auto z takimi lampami, więc europejskich nie ma.
no szklo tak...ale[nie wiem jak to fachowo nazwac] za szklem jest jeszcze jedno co nadaje kat....o to chodzi... lampy ma angliki cale wiec nawet jak kupi europy z polamanymi uchwytami za grosze to zmontuja mu tak zeby bylo ok...sam zmienialem miesiac temu i trafilem na troche lipne lampy...i bede musial przekladac bo w jednej mam plastki polamane
Mam lampę prawą europejską, mogę tanio sprzedać. Lampa jest cała. Dodatkowo mogę dorzucić rozbebeszonego anglika (lewą). Może będziesz na zlocie to wtedy nie trzeba by było wysyłać... Ja przerabiałem ostatnio lewą lampę i wystarczy wymienić szkło ryflowane, ale jest bardzo kruche i mało co nie uwaliłem go. Lampę mam bo wymieniłem ją na czarną którą kupiłem za okazyjną cenę.
A co do przeciwmgielnego to nie powinno być po obu stronach? Dzisiaj sprawdzę
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 19:25
Już nie ma takiego problemu z lampami do R25. Teraz nowa lampa kosztuje trochę ponad 300 zł... więc nie ma już takiej tragedii. Jak się podliczy zakup lampy + przerobienie i wysyłki tam i w drugą stronę, to może okazać się, że kombinowana lampa wyszła kilkadziesiąt złotych taniej. Jest sens?
[ Dodano: Czw Paź 06, 2011 20:25 ]
Ponadto zwróciłbym uwagę na jedną rzecz. Jeśli dowód jest zatrzymany, to pierwsze od czego zacznie diagnosta (bo usterki są wklepane do systemu), od dokładnego sprawdzenia lamp (łącznie z homologacją i oznaczeniami na kloszu).
Sprawdziłem i u mnie przeciwmgłowe świecą się z tyłu w obu lampach (symetrycznie). Może wystarczy żarówkę wymienić. Jeżeli chodzi o homologację to ona jest wybita właśnie na szkle ryflowanym u góry. Jedna strzałka - szkło angielskie, dwie strzałki europejskie. Poza tym tam jeszcze są jakieś numery E w kółeczku, itp. Przerabiać się nie opłaca, chyba że robisz to samemu. Poza tym klej nie puszcza w piekarniku za bardzo i po takiej robocie po zdjęciu zderzaka widać że była grzebana. Za 150zł + ewentualna przesyłka (kurier 18zł) mogę Ci to wysłać bo mi zalega ta lampa.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 189 Skąd: Chrzanów
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 19:42
Tomi napisał/a:
Teraz nowa lampa kosztuje trochę ponad 300 zł.
gdzie widziales nowa za te cene?? naszukalem sie troche i za ta cene nowej nie znalazlem
_________________ EMERYT19
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 19:44
EMERYT19 napisał/a:
Tomi napisał/a:
Teraz nowa lampa kosztuje trochę ponad 300 zł.
gdzie widziales nowa za te cene?? naszukalem sie troche i za ta cene nowej nie znalazlem
Jakiś czas temu sam miałem w tej cenie... ponadto za chwilę będzie kolejna dostawa lamp... z tym, że bez tych szybek ryflowanych i będą kosztowały pomiędzy 300 a 400 zł. Jakiś czas temu były też na Allegro za takie kwoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum