Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 63 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 15:36 [R 200] Czemu miękki hamulec?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: 1998
Problem polega na tym,że dziś odebrałem auto z wymiany tłoczków w tylnych kołach i jutro wrócę chyba na poprawę.Hamulec zrobił się jakiś miękki.Hamulce ma dobre ale łapie strasznie nisko.Przed wymianą był o wiele twardszy i łapał wyżej.Czego to może być przyczyna?Nowe tłoczki i dlatego pracuje tak miękko?Zapowietrzony układ?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 15:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Sie 2011 Posty: 189 Skąd: Chrzanów
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 17:27
to raczej nie zapowietrzony....ale mozesz odkrecic korek od plynu i popompowac troche... czasami pomaga jesli jest powietrze... moze to tylko zludzenie ze jest miekki bo wczesniej twardszy byl.... ciezko sie przyzwyczaic... albo zle cos zlozyli....ja bym pojechal na stacje diagnostyczna i sprawdzil...koszt 30/40 zl....bo mechanik rozne kity moze wciskac ze tak ma byc....bo po takiej wymianie raczej powinni sprawdzic czy wszytsko gra
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 63 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 19:56
Jutro pofatyguje się do mechanika i zobaczę co on na to powie.Dziwne dla mnie bo wcześniej wymieniał mi klocki i szczęki i pedał hamulca był bez zmian.A po wymianie tłoczków(stare stały) zrobił się coś miękki.
U mnie też po wymianie tłoczków z tyłu hamulec stał się jakiś miększy. Jeszcze raz miałem odpowietrzane hamulce, ale niewiele się zmieniło. Sprawdzane były na stacji, działały jak żyleta. Po prostu musiałem się to tego przyzwyczaić.
Być może źle został złożony/ustawiony mechanizm samoregulacji ręcznego - mój ojciec miał kiedyś takie same objawy w corolli po tym, jak ściągał bębny celem sprawdzenia stanu szczęk hamulcowych. Nie skasował luzów między szczękami a bębnem i efekt był taki, jak opisujesz.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum