Wysłany: Wto Lis 15, 2011 19:59 [R25] Problem z pompką paliwa
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Witam
Mam problem ze swoim roverem ,niedawno wymieniałem pompkę paliwa i po wymianie samochód nie chciał odpalić ,zawiozłem auto do mechanika który powiedział że w moim samochodzie musi być co najmniej 18 l paliwa bo inaczej nie będzie odpalać.
Czy to prawda ? I dlaczego wcześniej odpalał na starej pompce a na nowej dopiero jeśli jest dużo paliwa ?
Ostatnio zmieniony przez Adrian Wto Lis 15, 2011 20:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 15, 2011 19:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawdzałeś już tą teorię, czy tylko chcesz potwierdzić słowa mechanika? Po wymianie pompki, trzeba trochę tego paliwa wlać, by odpowietrzyć pompkę. To normalne.
Wysłany: Wto Lis 15, 2011 20:26 Re: [R25] Problem z pompką paliwa
ttrrool napisał/a:
Witam
Mam problem ze swoim roverem ,niedawno wymieniałem pompkę paliwa i po wymianie samochód nie chciał odpalić ,zawiozłem auto do mechanika który powiedział że w moim samochodzie musi być co najmniej 18 l paliwa bo inaczej nie będzie odpalać.
Czy to prawda ? I dlaczego wcześniej odpalał na starej pompce a na nowej dopiero jeśli jest dużo paliwa ?
Spróbuj samemu pomyśleć np. 1 gdy pali się rezerwa to za zwyczaj masz 5-10 l paliwa i czy możesz zapalić auto pewno tak 2 gdy zbraknie ci paliwa w drodze to zawsze musisz wlać 18-20 l min. pewno nie, wlejesz 5 i będzie dobrze rada zmień mechanika a co do odpalenia trza szukać, przyczyn może być wiele...
Śmiem wątpić. Też tak kiedyś myślałem, ale zmieniłem zdanie, gdy onegdaj memu bratu samochód (nie Rover) nie chciał zapalić po zalaniu tych magicznych 5 litrów do pustego zbiornika (zwlekał do ostatniej chwili z tankowaniem). Tak jak pisze AdrianWWL, część paliwa musi napełnić opróżniony na czas wymiany pompy układ paliwowy; to co pozostało w zbiorniku może być za nisko dla pompy.
Moim zdaniem wystarczy zatankować co najmniej pół zbiornika i zobaczyć, czy silnik odpali.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Wysłany: Sro Lis 16, 2011 08:23
Mam podobny prblem po wymianie pompy paliwa dolalem 10 litrow i auto odpala . Ale jest innny problem jak poziom paliwa troche spadnie powiedzmypowyzej czerwonej kreski po zgaszeniu auta i przyjsciu za godzine zeby odpalic samochod pompa chodzi jak by nie bylo paliwa w baku . a gdydoleje znowu paliwa np z 5 litrow pompka zaciagnie i auto chodzi wskaznik pokazuje dobrze bo w czasie jazdy jak silnik chodzi paliwo moge wyjechac do zera tylko jak go zgasze w miedzy czasie to juz nie chodzi nie pompuje cos zle poskladalem po wymianie pompki nie mam juz sily
Samochód odpaliłem wcześniej miałem ok 7 l paliwa i przejechał ok. 2 km. Jednak odpalenie nie było takie proste, po założeniu nowej pompki benzyna nie dostawała się do listwy wtryskowej dopiero wlewając trochę paliwa przez wężyk przelewu udało się odpalić samochód.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum