Wysłany: Sob Lis 19, 2011 14:04 [Rover 214Si] pracuje na trzech tłokach
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1995
Witam
Mam problem z rover'kiem
model 214Si 1.4 benzyna 16V 95r kanciak
Podczas jazdy szarpie autem, jeden z cylindrów nie pracuje. Po wyciągnięciu fajki zero reakcji. Sytuacja jest o tyle dziwna, że nie ma reguły raz pracują wszystkie tłoki a innym razem tylko trzy, pierwszy tłok nie pracuje. Płynu unie ubywa, nie kopci na biało.
Wymieniłem
-świece
-kable
-cewkę
-czujnik temperatury
-palec
-kopułkę
Zero poprawy
ostatnio także wymieniłem jeden wtryskiwacz. Problem dalej pozostał. Nie wiem gdzie mam szukać usterki ?
Ostatnio zmieniony przez Elumix Sob Lis 19, 2011 20:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 14:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 21:17
Pierwsza sprawa należy ustalić czego mu brakuje w momencie pracy na 3 cylindrach. Czy chodzi o iskrę, paliwo czy kompresję. Jedna z tych 3 przyczyn będzie na pewno. Sprawa może oprzeć się o wtryskiwacz, zawory, może nawet sterownik...
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 14:27
Iskra i paliwo jest, zostaje zmierzyć kompresje. Rozumiem, że kompresje mam sprawdzić jak silnik pracuje na trzech cylindrach ? czy nie ma to znaczenia ?
Elumix a jak ty chcesz sprawdzić kompresję na pracującym silniku?
Wykręca się wszystkie świece, odpina zasilanie listwy wtryskowej (przewody sterujące) oraz zasilanie cewki zapłonowej.
Następnie wkręca po kolei do cylindrów barometr i kręci silnikiem z 5s.
I tak każdy cylinder a wartości zapisujesz na karteczce.
Jak sprawdziłeś czy masz iskrę oraz czy leje paliwem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum