Wysłany: Nie Sty 22, 2012 09:21 [200 VVC] Jakie przewody WN ? Przerywa!
Typ: VVC Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1997
Witam :!:Mam problem z moim Roverkiem a mianowicie autko przerywa wiekszosc mechaników mowi że to przyczyna zapłonu sprawdzałem kable w nocy z opryskiwaczem i skakała iskra wymieniłem je na przewody NGK i po przejechaniu 100km jest znowu to samo może jakieś innej firmy przewody kupić A może coś jest innego odpowiedziałne że tak sie dzieje Proszę o pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 09:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 09:38
KOlego a jaki masz typ zapłonu?starszy (z kopułką),czy nowszy? Bo mozesz jeszcze kopułkę sprawdzic. Na TomaTeam widziałem przewody ElektroSparca dedykowane do Twojego modelu ale własnie ze starszym zapłonem. No i jeszcze cewka/cewki zalezy co masz?
Pozdrawiam
olo218, przyczyną przerywania może też być zabrudzony czujnik położenia wału, u mnie były delikatne szarpnięcia w okolicach 1000-2000obr/min na czujniku położenia wału było pół mm brudu z jednej strony, wydawało mi się, że niewiele a jednak po wyczyszczeniu problem ustał
świece zmieniałeś?
przy wymianie kabli czyściłeś słupki na cewkach?
pościągaj wtyczki z czujnika położenia wału, z cewek, przeczyść dokładnie i kontaktem zapsikaj
te silniki są mocno wrażliwe na rodzaj świec, z tego co czytałem to można założyć albo oryginalne albo NGK platynowe
słupki na cewkach czyściłem oraz wsuwki do cewek. może to czujnik położenia wału jednak ale musisz mi podpowiedzieć gdzie on się znajduje i czym go najlepiej czyścić.
olo218, ja jeżdżę na NGK platynowych oznaczeń nie pamiętam, ale oryginalne MG Rover są tańsze a też wskazane, kolega MG ZR 160 jeździ na jakiś boshach ale też nie wiem na jakich, u mnie na NGK platynowych rover wypluł serię na hamowni
[ Dodano: Pon Sty 23, 2012 10:16 ]
olo218 napisał/a:
dodam ze najczesciej dzieje sie tak jak sie Roverek zagrzeje chociaż na zimnym też mu sie zdaży
no to sprawdź ten czujnik położenia wału, ma być idealnie czysty
a świec jak nie zmieniałeś to też wymień,
może to być usterka składająca się z wielu elementów a lepiej mieć pewność
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 17 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 11:46
olo218 napisał/a:
możę wymienie na poczatek swiece masz możę jakas propozycje jakie kupic
[ Dodano: Pon Sty 23, 2012 09:45 ]
dodam ze najczesciej dzieje sie tak jak sie Roverek zagrzeje chociaż na zimnym też mu sie zdaży
moze ngk platynowe? do tego autka wygląda to tak - świece zapłonowe, sensowny wybor. mozesz kupic tez bosche, choc z tego co sie slyszy maja troche gorsza opinie od wspomnianych engieków.
wymieniłem świece, przejechałem na razie ponad 20km i jest dobrze ale jutro wyczyszczę ten czujnik dziś już nie dam rady do pracy muszę uciekać Dzięki za pomoc
[ Dodano: Nie Lut 12, 2012 11:31 ]
Z zapłonem prawdopodobnie wszystko ok czy może to być problem z czujnikiem temperatury?
Zmieniłem ten czujnik i nic sie nie zmieniło dodam ze jak wcisne pedał gazu do konca to niema żadnego szarpnięcia auto super przyśpiesza a jak jadę normalnie to szarpie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum