Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
siemanko ostatnio jak jezdzilem po ok 25 km dziennie zaczelo mi troche ubywac plynu w zbiorniczku ,leci na dole laczenie chlodnicy z wezem powrotnym dokrecilem z umiarem i dalej czasami widac krople - (bardzo malo ubywa ) zauwazylem ze tylko dzieje sie jak plyn krazy w malym obiegu i podczas jazdy kapie - za duze cisnienie czego to jest wina termostatu na postoju jak dziala jest ok
[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 06:37 ]
a dodam ze jak zrobie te 25km to dolny waz jest zimny ,dopiero jak sie zatrzymam na pare minut to zalapie cieplo
_________________ ....special stereo system ....
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 06:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a dodam ze jak zrobie te 25km to dolny waz jest zimny ,dopiero jak sie zatrzymam na pare minut to zalapie cieplo
To normalne w bieżących warunkach pogodowych. Jak jedziesz termostat się zamyka i płyn omija chłodnicę. Po zatrzymaniu temperatura wzrasta, otwiera się termostat i chłodnica robi się ciepła.
a normalne jest ze gorny waz jest dosc cieply a dolny zimny
Temperatury na zewnątrz jak pewnie zauważyłeś są bardzo niskie i jak wskaźnik temp pokazuje ci że samochód nagrzał się do odpowiedniej temperatury tzw. 90 stopni to tak naprawdę tylu niema bo ma ok 40-50 stopni. A jak sam pewnie wiesz termostat otwiera się przy 88 stopniach, dlatego dolny waż masz przeważnie zimny.
hertz25 napisał/a:
czy termostat ma dziorki ze przepuszcze troche
Nie jestem pewny, ale chyba są dwa rodzaje termostatów, które maja taka dziurkę oryginalnie, a niektóre wogle nie mają.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 18:40
AdrianWWL napisał/a:
Nie zawsze jest dziurka w termostacie. Czasami trzeba ją we własnym zakresie robić.
Co serdecznie odradzam Są termostaty z odpowietrznikiem i zgodzę się że to pomorze, bo powietrze zgromadzone na wirniku pompy zejdzie ale płyn nie, jest zaworek który oto dba. Ja zrobiłem dziurke w termostacie tak jak przeczytałem na forum,2mm i faktycznie silnik nagrzewa sie dłużej ale po jakimś czasie i tak przegrzewa Cieply plyn po drodze do bajpasu ucieka dalej i efekt jest marny
no to musze miec orginalny termostat bo przepuszcza cieplo do gornego weza ,narazie martwi mnie ten niewielki wyciek na laczeniu dolnym weza z chlodnica ,chlodnica jest ok waz tez -musze bardziej dokrecic moze cos pomoze
[ Dodano: Sob Lut 04, 2012 15:45 ]
jol musze sie dopytac a jesli zrobilem roverkiiem nawet 60km na dworzu -20st i dolny waz tez byl zimny to tez jest ok ? bo porostu jest zimno i niema szan na dogrzanie sie
jol musze sie dopytac a jesli zrobilem roverkiiem nawet 60km na dworzu -20st i dolny waz tez byl zimny to tez jest ok ? bo porostu jest zimno i niema szan na dogrzanie sie
hertz25, jest za zimno, aby termostat się otworzył. Masz wszystko w porządku.
moze ktos mi podpowiedziec czy trudno zdemontowac chlodnice chce sie przyjzec temu laczeniu dolnego weza z chłodnicą ciagle kapie dalem nawet dwie opaski i niepomaga a dzieje sie to tylko jak jade i obieg jest maly na postoju jest ok
moze ktos mi podpowiedziec czy trudno zdemontowac chlodnice chce sie przyjzec temu laczeniu dolnego weza z chłodnicą ciagle kapie dalem nawet dwie opaski i niepomaga a dzieje sie to tylko jak jade i obieg jest maly na postoju jest ok
zdemontowalem chłodnice ta dolna rorka plastikowa co wychodzi z chłodnicy była na koncowce zgnieciona i chyba przez to leciało ale nie na 100% -wzuce puzniej foto ,mam zamiar wymienic chłodnice i znalazlem na allegro zamienik 170 zeta warto kupic czy to szajs http://allegro.pl/chlodni....html?source=oo
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Lut 12, 2012 21:37
A jaką masz starą chłodnicę bo jak z mosiądzu to poszukaj kogoś kto Ci ten kruciec plastikowy pospawa, poprawi. Ja kupiłem w tamtym tygodniu taką tylko do wersji z klimą (też aluminiową) i już poci się na radiatorze i wycieka dość dużo płynu Zależy pewnie jak się trafi ale generalnie pani w sklepie powiedziała że wszystkie są z Tajwanu i nawet producenta nazwy nie może podać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum