kolo pasowe i sie pali alternator?Ze niby ma duze obciazenie ? Dlaczego tak sadzisz seniorA?
[ Dodano: Sob Sty 14, 2012 21:56 ]
Alternator ma 18 miesiecy wiec jakie lozyska by byly walniete? Chyba by piszczalo.Sam zreszta nie wiem.Zastanawiam sie czy kupic uzywany czy tym razem nowy i bylby spokoj na dluzszy czas.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 14, 2012 21:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Sty 14, 2012 23:25
w moim przypadku w Megane , jak zaśmierdziało wyłączyłem silnik i po ostudzeniu ponownie go uruchomiłem na kilkanaście sekund . Rolka była tak gorąca , że nie dało się dotknąć.Alternator się nie spalił, padła rolka ( sprzęgiełko).
dzieki . Jutro zobacze ale juz na srode umowiony jestem z elektronikiem samochodowym.Poradzil mi bym odlaczyl alternator by nic gorszego sie nie stalo. Za pierwszym razem przy takich objawach w pore nie odlaczylem i spalil sie calkowicie.Teraz mowi ze moze uda sie cos uratowac.Chyba warto kupic nowy
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 11:38
grota10 napisał/a:
Chyba warto kupic nowy
Moim zdaniem, najlepszym wyjściem jest kupno alternatora profesjonalnie regenerowanego. Regenerowany potrafi być nawet lepszy od nowego, ( fachowcy eliminują wady fabryczne ) czy zamiennika i dużo tańszy.
Taką regeneracją zajmuje się np. P. Dawid Święciński w Białymstoku , F-ma BS Alternatory Rozruszniki. Tel. 509 460 899.
Dzieki seniorA za telefon,jutro zadzwonie i dowiem sie jakie ma ceny. W moim aucie tez byl regenerowany,kupiony z firmy ktora sie tym zajmuje.Jestem ze szczecina,nie wiem gdzie sklep w ktorym kupilem sie zaopatruje.Niestety pierwszy ktory od nich kupilem wytrzymal 30 min.i polegl.Wymienili mi na drugi i wytrzymal 18 miesiecy.Wydaje sie mi ze tez za malo. Czy u tego pana do ktorego dales mi telefon ktos kupowal juz alternator i jest zadowolony? Slyszales o kims takim?
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 13:13
To jest duża firma , nawet rekomendowana przez Auto-Świat (poradnik 10/2010), mają stronę http://www.bs-com.pl/ , wpisz do wyszukiwarki '' BS Alternatory Rozruszniki"
seniorA super firma.Dzwonilem do nich cena 400zl.U mnie od 640-685zl.Ale juz mi nie potrzebny.Wzialem dzis miernik by pomierzyc parametry,mialem tez zamiar spisac numery i kiedy tak zagladalemokazalo sie ze pod alternatorem lezy wielki francuz.Wczesniej dwa dni temu walczylem z zamkiem drzwi,polozylem klucz na silniku,odpalilem i klucz spadl.Zaklinowal sie miedzy pokrywa silnika a alternatorem no i sie zaczelo kopcic.Na szczescie w pore zareagowalem hehe.Pomiar wynosi: wylaczony silnik 12V
wlaczony silnik ok14
pod obciazeniem ok13,5V
To chyba sie nic nie stalo?
Witam.
I mnie dopadła wczoraj awaria ładowania.Po drodze powrotnej z pracy,ok.11 km,zatrzymałem się pod sklepem pod domem,za 5 min.jak wróciłem i zapaliłem silnik to zaświeciła na stałe kontrolka aku.
Zrobiłem test ładowania na komputerze pokł. i wyszedł tak:
wylaczony-11,4-11,5
wlaczony -11,2
wlaczony ze światłami mijania-11,0
gaz do 2,5tys/obr-11,0-11,2
Pewnie szczotki?
czyli ładowania niemasz ,mnie tez dopadło to ostatnio tylko ze kontrolka zapalała sie i gasła ,okazało sie ze szczotki krótkie i jeden pierscień wytarty , naprawa 70 zł z łożyskami
Chciałem teraz go odpalić żeby sprzwdzić czy dalej świeci kontrolka ładowania,ale niestety już w ogóle nie chce nawet zakręcić rozrusznik(nie słychać go przy przekręceniu kluczyka)ale nie ma też tego charekterystycznego cykania podczas próby odpalenia kiedy aku jest rozładowane.Poziom naładowania na komp.pokł.wkazuje 10.4. Czy to narmalne,czy padł też rozrusznik?
Chyba że jest tak w R75,że jak spada napięcie na akumulatorze podczas próby odpalenia to odcina rozrusznik?
Dodam tylko że zanim padł alternator,to przedtem przy dobrym ładowaniu i minusowej temp,odpalanie czasami też wyglądało tak że musiałem kilka razy przekręcić kluczykiem w stacyjce żeby rozrusznik zakręcił.Chyba jutro przy odkręcaniu alternatora warto podpowiedzieć mechanikowi żeby sprawdził automat rozrusznika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum