Wysłany: Wto Lut 07, 2012 22:16 [R200] Centralny zamek sam zamyka drzwi zaraz po otwarciu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam, od kilku dni mam problem z centralnym zamkiem.
Gdy odkluczam drzwi z pilota lub kluczykiem, zaraz po odkluczeniu (po ok. 1 sek.) centralny z powrotem sam zaklucza wszystkie drzwi. Wygląda to tak że wszystkie bolce sygnalizujące zakluczenie/odkluczenie drzwi przy szybie ida do góry a następnie wszystkie automatycznie opadają.
Dodatkowo drzwi od strony kierowcy w ogóle nie daje się otworzyć (od środka jak i od zewnątrz) nawet w przeciagu tej jednej sekundy gdy drzwi są odkluczone.
Do samochodu można się dostać tylko przez bagażnik albo przez drzwi pasażera otwierając je w przeciągu tej jednej sekundy po odkluczeniu zanim centralny sam je z powrotem zakluczy.
Proszę o pomoc, czy ktoś miał podobny problem, jak to naprawić?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 22:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 22:59 Re: [R200] Centralny zamek sam zamyka drzwi zaraz po otwarci
adas21 napisał/a:
Dodatkowo drzwi od strony kierowcy w ogóle nie daje się otworzyć (od środka jak i od zewnątrz) nawet w przeciagu tej jednej sekundy gdy drzwi są odkluczone.
To jest odpowiedź. Zamek w drzwiach kierowcy to zamek master- steruje wszystkimi innymi. Jest zablokowany wiec tym samym zaraz jak otwierasz on zamyka wszystkie drzwii.
Ty kluczykiem nie otwierasz zamka a jedynie podnosi ci sie dzyngiel. Zamek jest zamkniety caly czas i domyka pozostale drzwi
Otwórz maske, odepnij aku i wtedy probuj otworzyc drzwii kierowcy a później dobierz sie do zamka. Możliwe, że tylko przymarzł.
Też na poczatku myślałęm że może zamarz ale mrozy pusciły i jest dalej to samo, na odłaczonym akumalatorze kluczykiem tez nie da się otworzyć drzwi od kierowcy. Dzyngiel (sygnalizujacy odkluczenie/zakluczenie drzwi) wysuwa się do góry ale nie do końca. Spotkał się ktoś z Was z takim problemem? Pozostaje mi chyba tylko rozebrać drzwi, ale czy da się rozebrać zakluczone przednie drzwi bez psucia tapicerki?
Udało mi się ściągnąć boczek z drzwi ale zamek jest zatrzaśniety na amen, wszystkie cięgną od otwierania są podłączone tak jak należy a drzwi nie da się otworzyć, zamek jest zablokowany. Czy jest jakiś sposób żeby ten zamek wyciągnąć albo jakoś awaryjnie wymusić otwarcie?
Odświeżam ten temat, ponieważ mam ten sam problem. Wszystko identycznie jak w opisanym przypadku. Próbowałem na odłączonym AKU, ale nie zmienia to sytuacji. Dodam, że udało mi się już ściągnąć tapicerę i raz otworzyć drzwi jakimś fartem. Jednak dwa razy się otworzyły i to koniec. Teraz znów jest tak samo. Może ktoś już coś wie na ten temat ?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum