Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Witam,
chciałbym wymienić rozrząd, zacząłem się powoli za tym rozglądać i jeden gość powiedział mi, że podczas wymiany rozrządu prócz pompy, paska i napinacza wymieniamy uszczelniacze na walkach i wale oraz wymieniamy uszczelke pod pokrywą, uszczelnieniamy rozpolowienie glowicy i wyciskamy stary olej ze szklanek...
może nie należę do jakiś specjalistów w temacie mechaniki, ale to wszystko wydaje mi sie głupotą... Kompletny rozrząd widziałem w cenie nawet 250zł, robocizna nie wiem ile by kosztowała, ale to co mi wyliczył ten koleszka wyniosło ponad 1000zł.
Podkreślę, że to zwykła rutynowa wymiana rozrządu po zakupie auta, a nie ponieważ "coś mi pierdzielnęło".
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 11:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mechanik Cię złapał za słowo. Tobie chodzi o wymianę paska rozrządu i rzeczy z tym powiązanych, a nie całego rozrządu. ale nawet i przy tym był nie dokładny.
Jeśli chodzi o uszczelniacze na wałkach rozrządu to faktycznie można wziąć i wymienić przy okazji, z nimi to jest tak, jak z pompą wody, niedrogie, a jak zaczną ciec, to trzeba pasek znowu zdejmować.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Trochę przesadza z zakresem robót, uszczelniacze co prawda można profilaktycznie wymienić, ale po co wymontowywać popychacze ?
Pompa, pasek, napinacz i to powinno wystarczyć.
No właśnie tak jakoś wydawało mi się, że za dużo z tym prac związanych jest...
A orientujecie się jaki powinien być taki rozsądny koszt robocizny (wymiany paska, napinacza i pompy)? Jeżeli się orientujecie to możecie nawet określić w realiach warszawskich. W tym mieście niestety wszystko jest droższe..
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 14:41
mysle ze w przedziale 400zł spokojnie zmiescisz sie (biorac pod uwage w razie czego napotkane niespodzianki)
a za reszte stryknie na tydzien oblewania nowo zakupionego sprzeta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum