Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Wiem że czynność banalna ale może komuś się przysłuży i pozwoli uniknąć uszkodzeń plastików i lakieru. Poza tym jest opisana na forum ale dla Rovera a nie MG. Różnica taka że grilla w MG zdejmuje się razem z osłoną zderzaka
1. Odkręcamy śruby mocujące zderzak do pasa przedniego (klucz nr 10)
NIE RUSZAMY ŚRUB ZAZNACZONYCH CZERWONYM KRZYŻYKIEM - spowoduje to rozregulowanie świateł.
2. Skręcamy koła maksymalnie w lewo uzyskując dostęp do przedniej wnęki nadkola i wykręcamy dwie śruby - u mnie jednej na fotce brak - złamana - tak już kupiłem.
analogicznie postępujemy z drugiej strony.
3. Odkręcamy śruby mocujące zderzak do plastikowej osłony z dołu - biegną wzdłuż całego rantu zderzaka
4. Na tym etapie jeżeli pracujemy w pojedynkę warto podeprzeć zderzak aby nie spadł nam na ziemię gdy zwolnimy zaczepy
5. Zwalniamy zderzak z bocznych zaczepów pociągając go do siebie - nie staramy się wysunąć zderzaka do przodu.
6. Odciągamy zderzak od karoserii mając na uwadze iż w miejscu zaznaczonym na zdjęciu są jeszcze dodatkowe zaczepy mocujące zderzak (u mnie są urwane więc nie robiłem zdjęcia)
Przy zakładaniu warto pamiętać o osłonięciu błotników kawałkiem materiału aby uniknąć porysowania lakieru przy wpasowywaniu zderzaka.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 13:52, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 23:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
6. Odciągamy zderzak od karoserii mając na uwadze iż w miejscu zaznaczonym na zdjęciu są jeszcze dodatkowe zaczepy mocujące zderzak (u mnie są urwane więc nie robiłem zdjęcia)
czy ktoś moze powiedzieć jak zdjąc zderzak z tych zaczepów zeby ich nie urwać? z RAVE wychodzi ze lekko na bok trzeb ciągnąc - ale wolałbym sie upewnić.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
maryba, jeśli chodzi o te zaczepy przy błotnikach, przy kołach przednich, to tam na samym krańcu od dołu trzymają jeszcze śrubki - wkręty z łebkiem nr 10 wkręcone do góry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum