Wysłany: Nie Lut 26, 2012 20:07 Czy już pora na letnie oponki? ;p
Od środy zapowiadają dodatnie temperatury między 3 a 10 stopni. Na zimówkach 175/65/14 jeździ sie jak na balonach i kusi mnie już żeby przełożyć na letnie, tylko pytanie czy przy temp troche powyżej zera letnie dadza rade? Niby wszędzie mówią, że poniżej 7 stopni letnie opony sie nie nadają ale wiadomo jak to jest z tymi wszystkimi mądrościami - nie zawsze sie sprawdzają Kiedy przekładacie opony na letnie?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 20:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
na mokrym asfalcie opona letnia lepiej sie spisuje niż zimowka nawet ponizej 7*C
ja chyba w połowie marca jak będzie wiadomo już dokładnie jaka pogoda już będzie
natomiast zimowa lepiej będzie się teraz sprawowała w błocie jakimś
zimówki są dobre na śnieg, błoto pośniegowe i błoto letnia jest dużo lepsza na deszcz (pasy idące na długości w chyba każdej letniej, są specjalnie do odprowadzania wody w zimówce nie służą do odprowadzania wody tylko do utrzymywania się na śniegu)
Drugą sprawą jest przyczepność której praktycznie brak na zimówce
Szukamyy letniich
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ja zmieniłem oponki ... we wrześniu 2009
Goodyear Vector 4 Seasons
Przejeździłem na nich 3 zimy - z czystym sumieniem polecam, jeżeli oczywiście nie zależy nam na "rajdowej jeździe".
Dynamiczna może być, ale do jazdy bokiem się nie nadają (chociażby ze względu na cenę).
To już wiemy że na letnich lepiej sie jeździ po wodzie a gorzej po błocie ale co z suchym? Dodam, że w tych oponach co kupiłem jest dodatek krzemionki który ma niby zapewniać lepsze właściwości w różnych temperaturach Jak przy około 0 na na suchym letnie działają to jutro zmieniam xd
Ja bym się tak nie spieszył.Dziś Warszawa i okolice przykryły się znów białą pierzynką -przynajmniej te od północnej strony.
Ja poczekam jak będzie jakaś jasność co do pogody, nie jak ostatnio, powiedzieli, że będą mrozy przez tydzień, a za dwa dni stwierdzili, że jednak nie.Zapewne na koniec marca tak jak koledzy mówią, będzie można zmienić z czystym sumieniem.
_________________ Lubisz jeździć?To jeździj, ale rób to tak aby inni też mogli czerpać przyjemność z
jazdy.
A ja przy zmianie opon, kieruję się przede wszystkim pogodą. Jak już noce będą plusowe, a dni będą w okolicach 7-10'C, to wtedy zmieniam. Na razie nie zauważyłem, by zimówki na mokrym jakoś gorzej sobie radziły, więc wcale się nie spieszę ze zmianą na letnie. Tym bardziej, że pogoda jak widać, jest nieprzewidywalna.
zimówki są dobre na śnieg, błoto pośniegowe i błoto letnia jest dużo lepsza na deszcz (pasy idące na długości w chyba każdej letniej, są specjalnie do odprowadzania wody w zimówce nie służą do odprowadzania wody tylko do utrzymywania się na śniegu)
Drugą sprawą jest przyczepność której praktycznie brak na zimówce
Szukamyy letniich
Brak przyczepności na zimówce? Mam nowy komplet zimówek Fuldy i nawet jak jest lekko powyżej 0 trzymają dobrze. Natomiast letnia przy takiej pogodzie jak teraz to loteria w dzień słonko, asfalt się trochę nagrzeje i letnia trzyma świetnie w nocy spadnie do okolic 0 zrobi się mokro i wtedy to dopiero masz brak przyczepności. Ja pewnie letnie wrzucę w drugiej połowie marca aktualnie zdecydowanie za zimno właśnie wracałem autem i było -2
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Ja wymienię dopiero jeśli w ciągu dnia temperatura będzie w okolicach 15stopni a w nocy nie będzie spadać poniżej zera na letnich się jeszcze najeżdżę a bezpieczeństwo przede wszystkim
Pojechalem na majowke na Litwe BB - ZRem i zaskoczyla nas tam burza sniezna- na letnim koloe O_o mimo ze porgnozy mowilo o + temperaturach O_o zimowki przeyzja jak pojezdze dluzej na nich, a i dziury jak BRT pisal zdaza nieco polatac, zeby na letnim wyjechac
Takze jak dla mnie pytanie o letnie sporo za wczesnie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ja myślę że też zmienię pod koniec marca, choć już nie mogę się doczekać jak mój roverek będzię stał na aluskach bo na tych stalowych felgach taki jakiś smutny
U nas w okolicach Poznania dzisiaj jest słonecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum