Wysłany: Wto Mar 27, 2012 17:17 [R75] Obroty silnika
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam wszystkich forumowiczów!
Po przeczytaniu dziesiątek postów dalej nie wiem co może dolegać mojemu Roverkowi.
Chodzi o falowanie obrotów oraz zawieszanie się obrotów podczas jazdy w korkach, tylko na ciepłym silniku i tylko jak jest ciepło na dworze przy niskich temperaturach ( 0 i mniej) to nie występuje. I jeszcze po krótkim cofaniu jak wcisnę sprzęgło to obroty spadają i autko gaśnie.
Do tej pory zrobione zostały następujące rzeczy:
-mycie silniczka krokowego oraz jego wymiana (już mam ze trzy) na każdym to samo
-mycie przepustnicy (właściwie była czysta)
-reset krokowego i przepustnicy
-czyszczenie przewodów odmy(były drożne)
-smarowanie linki gazu
-czyszczenie wejść odmy w kolektorach
-regeneracja silniczków VIS (na pewno działają)
A dalej jest to samo BŁAGAM O POMOC ! bo już nie wiem co mam robić?
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Mar 30, 2012 07:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 17:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dzięki bardzo jutro go przeczyszczę i zobaczymy co będzie a co to jest za czujnik ten co jest jeszcze dalej od góry taki jak walec przykręcony na 1 śrubkę.
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 18:19
czarny666xl napisał/a:
a co to jest za czujnik ten co jest jeszcze dalej od góry taki jak walec przykręcony na 1 śrubkę.
to jest zawór oczyszczania par paliwa.Opary paliwa ze zbiornika są usuwane do układu dolotowego silnika ,poprzez otwieranie się tego zaworu na ciepłym silniku ( steruje tym ECM ) i w minimalnym stopniu reaguje na to sonda lambda.Można tą reakcję pominąć , bo praktycznie w pracy silnika nie powinno być różnicy.Niekorzystnym objawem awarii tego zaworu, jest wzrost ciśnienia w zbiorniku , co jest niebezpieczne przy otwieraniu korka wlewu.Awaria tego zaworu zapisuje się w pamięci kodem P0444 lub P0445.
Dołączę się. Bo jestem właśnie w trakcie rozbierania przepustnicy aby wszystko wyczyścić.
Dodam, że robię to bo filtr powietrza mi zalewa olejem i przy zmianie biegów podczas wduszania sprzęgła obroty spadają z opóźnieniem, po jakichś 2 sek.
Jedna odma to ta co wchodzi przed przepustnicą (połamałem tą słabą plastikową rurkę) była cała w "maśle" ale która to ta druga? Bo wyczytałem że dwie wchodzą do przepustnicy (wiem że poprzedza je trójnik)
I co to jest takie coś nad krokowcem, co taki bolec się wsuwa i wysuwa bo on jest cały w oleju?
A może ta druga odma to ta co wchodzi na górze przepustnicy na kanale obejściowym? A wyjmowałem tą rurkę pół godziny taka ciasna.
No i dobra, za przepustnicą jest ten czujnik IAT/ MAP dalej co na jedną śrubkę i wchodzą dwa przewody mówicie że zawór oczyszczania par paliwa. Ale między tym a tym są jeszcze jakieś dwie rzeczy, takie coś typu odma (ma to czerwony kołeczek) i obok taki gumowy niby pusty przewodzik. Jeśli dobrze napisałem to co to te dwie rzeczy jeszcze?
Jeszcze jedno, VIS opłaca się też od razu umyć?
Wysłany: Czw Mar 29, 2012 20:18
Alex_Tom, wpisz do szukajki np. odolejacz , separator, odstojnik i poczytaj , będziesz wszystko wiedział.
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
jupik [Usunięty]
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 18:13
Niestety ja mam ten sam problem co czarny666xl tylko w silniku 1.8.Silniczek krokowy wymieniony,przepustnica niuby czysta ,linka chdzi leciutko.Czekam na przepustnice zakupiłem metalową jeżeli nie pomoże to masakra ręce opadają
[ Dodano: Wto Kwi 24, 2012 19:13 ]
Tydzień temu zamontowałem metalową przepustnice.Jak narazie problem nie występuje,nie chcę zapeszać ale mam nadzieje że to pomogło bo normalnie obroty by się zwieszały
czarny666xl, opisz co zrobiłeś może innym się przyda na przyszłość
jupik [Usunięty]
Wysłany: Sro Maj 02, 2012 20:14
jednak dupa w pewnym stopniu tylko pomogło, objawy zawieszania trochę ustały ,ale ostanio jak było bardzo ciepło problem się pojawił z powrotem, choć nie tak uciążliwie jak wcześniej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum