Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam. Ostatnio zauważyłem , ze coś cieknie pod samochodem. Tak na wysokości silnika i bardziej od strony pasażera. Myślałem ze to olej, ale na szczęście nie. Plamy czasem są duże a czasem małe i najczęściej po jeżdżeniu autem, maja konsystencje wody i są koloru jasno zielonego. Może ktoś Będzie wiedział skąd to może kapać? Z góry maski nic nie widać. Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 18, 2012 09:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dorzucam się do tematu.....mam prawdopodobnie taki sam objaw ale ja obstawiam iż cieknie spod uszczelki kolektora dolotowego.....niestety ciężko to zauważyć ale jeżeli zaobserwujesz czasami kropelki (wody-zielonego płynu chłodzącego) z tyłu bloku i miski olejowej to prawdopodobnie może to być właśnie ta uszczelka.
Ja nie mogę się zebrać żeby to zrobić ale w tym miesiącu będę musiał.
Koszt około 50-60 zł uszczelka + robocizna zależy od zakładu 50-100 zł powinieneś sie zmieścić.
Ps....Pompę swoją drogą też warto sprawdzić moja jest ok więc zostaje mi ta uszczelka
osarro napisał/a:
z tyłu bloku i miski olejowej to prawdopodobnie może to być właśnie ta uszczelka.
Niekoniecznie uszczelka ssącego, może to być również uszczelka pod głowicą.
Teoretycznie tak ale to nie liczny odsetek aby HGF objawiał się w ten sposób ( wyciek pod autem ) ...zazwyczaj płyn ucieka do oleju lub olej do płynu...
Teoretycznie tak ale to nie liczny odsetek aby HGF objawiał się w ten sposób ( wyciek pod autem ) ...zazwyczaj płyn ucieka do oleju lub olej do płynu...
Ja wiem. Jeden użytkownik niedawno miał taki wyciek, ja tez mam taki wyciek. Tylko, u nas cieknie od strony kolektora wydechowego.
Z kolei mi ciekło pod auto, gdy miałem pęknięta obudowę termostatu.
tez brałem to pod uwagę ale wtedy nie zasuwałoby po bloku i misce olejowej...bo zdaje się że termostat jest nieco bardziej z boku.
leszczu napisał/a:
Ja wiem. Jeden użytkownik niedawno miał taki wyciek, ja tez mam taki wyciek. Tylko, u nas cieknie od strony kolektora wydechowego.
hehe od wydechowego to bym miał uciechę bo bym przynajmniej widział z czego cieknie a z drugiej strony ciemność widzę
uszczelka kolektora dolotowego zakupiona ...po niedzieli wymiana i po 2-3 dniach będę wiedzieć czy pomogło to dam znać
No właśnie tak jakoś cieknie po misce olejowej. Jak pojeżdżę trochę to wtedy ładnie nakapie pod auto a jak parę dni nie jeżdżę to taka malutka plamka.... Podjadę do mechanika, bo ja się na tym nic a nic nie znam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum